Zangeres Kora van de groep Maanam overleden

Zangeres Kora van de groep Maanam overleden

Afgelopen zaterdag overleed Kora Jackowksa. Naar aanleiding van haar overlijden schreef Jacques Dehue onderstaande necrologie. Jacques Dehue woont ruim 25 jaar in Polen, is literair vertaler en groot muziekliefhebber en kenner.

Kora

Kora leed sinds vijf jaar aan kanker, de ziekte waaraan ze op zaterdag 28 juli is overleden. Ze werd in 1951 in Kraków geboren als Olga Aleksandra Ostrowska. Als tiener maakte ze deel uit van de lokale hippiescene en nam toen het pseudoniem Kora aan (‘Kora’ is het Poolse woord voor ‘boomschors’). In 1971 trouwde ze met rockmuzikant Marek Jackowski. Ze was enige tijd werkzaam als psychotherapeute en trad van tijd tot tijd op met de band van haar man.

Zangeres van Maanam

Toen Jackowski medio jaren zeventig de groep Maanam oprichtte, trad Kora toe als zangeres. Ze bleek over een charismatische persoonlijkheid te beschikken en werd al gauw de gezichtsbepalende persoonlijkheid en tekstschrijfster van de band. Maanam speelde een mengeling van stijlen variërend van nerveuze punk en lome reggae tot melodieuze poprock en bereikte begin jaren tachtig een enorme populariteit. Daarmee was Maanam, in het door de staat van beleg van de rest van Europa geïsoleerde Polen, een van de weinige bands met een modern internationaal geluid. Kora werd door velen beschouwd als een symbool van eigenzinnigheid en onafhankelijkheid.

Succes

Ondanks de Poolse economische crisis haalde Maanam groot commercieel succes in eigen land met singels zoals Boskie Buenos; Cyclady na CykadachKocham Cię, kochanie en later Róża; Po prostu bądź en Po to jesteś na świecie, albums en concerten. Er werd ook in het buitenland getoerd (waarbij ook in Nederland opgetreden werd), maar internationaal succes bleef uit. Na het definitieve uiteenvallen van de band in 2008 had Kora wisselend artistiek en commercieel succes met soloplaten, maar ook in samenwerkingsprojecten met andere artiesten.

Mediapersoonlijkheid

Als mediapersoonlijkheid had ze echter onafgebroken de aandacht van televisie radio en pers. Van 2011 tot 2016 was Kora panellid van de Poolse versie van de talentenshow Must be the Music uitgezonden door Polsat. Hoewel Kora’s ziekte openbaar bekend was, kwam haar dood toch nog onverwacht omdat het de laatste tijd beter met haar leek te gaan en er zelfs plannen voor nieuwe optredens en plaatopnamen aangekondigd werden. Kora’s ex-echtgenoot Marek Jackowski overleed in 2013, kort voordat zijn geplande comeback-cd met nieuw materiaal uitkam.

Kora was de moeder van twee zoons: Mateusz (1972) uit het huwelijk met Jackowicz van wie ze in 1984 scheidde en Szymon (1976), uit de verhouding met Kamil Sapowicz met wie ze in 2013 uiteindelijk in het huwelijk trad. Kora overleed in haar huis in Bliżów in de landelijke omgeving van Roztocze in het zuidoosten van Polen. Momenteel is nog niet bekend waar Kora haar laatste rustplaats zal krijgen.

Van de redactie: Maanam beluisteren?

Van de band is materiaal beschikbaar op Youtube (de foto boven dit bericht is van de video van 'Kocham Cie, Kochanie Moje', een van de grootste hits) en Spotify. CD's bestellen kan bijvoorbeeld via Amazon.de. Bol.com verkoopt alleen een verzamel-CD Night Partol.

Reacties zijn gesloten.