fbpx

Bevrijders aan het werk

Bevrijders aan het werk

Na de Tweede Wereldoorlog vreesden een groot deel van de Polen die in Nederland en België streden voor onze vrijheid dat het niet veilig was om terug te gaan naar het intussen communistisch geworden Polen. Ook kon het zijn dat hun geboortedorp in de Sovjet-Unie was komen te liggen, wat betekende dat ze in Polen een geheel nieuw bestaan moesten opbouwen.

Bekend zijn de verhalen van generaal Maczek als barman en generaal Sosabowski als fabrieksarbeider in hun nieuwe vestigingslanden. In deze lezing staan we stil bij de tientallen meer anonieme bevrijders die hun draai moesten vinden in Nederland en België.

Professor Machteld Venken interviewde veteranen in België over hun leven na de oorlog. Hoe vonden zij hun plek in een land in wederopbouw? Vonden ze werk in overheidsdienst,  loondienst of gingen ze als ondernemer aan de slag? Misschien geven deze verhalen ons inzichten over hoe we vandaag vluchtelingen kunnen opnemen in onze gemeenschap.

Deze wetenschappelijk beschouwing omlijsten we met ten minste drie verhalen van kinderen van veteranen: een veteraan die zijn weg vond naar België nadat hij het land in 1944 hielp bevrijden als lid van de Poolse Pantserdivisie, een veteraan die in Brant bleef 'plakken' en een veteraan die in Driel meestreed als parachutist en zich ook in Nederland vestigde.

We houden de lezing in Oorlogsmuseum Gdynia. In het museum zijn nog tastbare herinneringen, niet alleen aan de strijd van de Polen, maar ook aan de jaren na de oorlog.

De lezing kunt u ook volgen vanuit huis via Zoom. Ook wordt de lezing uitgezonden via een livestream op het YouTube-kanaal van Polen in Beeld.

  • Datum: donderdag 28 oktober
  • Tijdstip: 19:30 tot 21:00
  • Locatie: Oorlogsmuseum Gdynia, Tweede Verkorting 3, 4571 RG Axel (Zeeland)
  • De lezing is gratis, een vrijwillige bijdrage ter plekke is welkom

We werken met inschrijving. Klik hier om u snel in te schrijven zodat u zeker bent van een plaats.

Over prof. Machteld Venken

Prof. Machteld Venken is hoogleraar hedendaagse transnationale geschiedenis aan het Luxembourg Centre for Contemporary and Digital History. Ze studeerde Slavische Talen en Culturen, Europese Studies en Geschiedenis in België, Polen en Oekraïne.

Venken promoveerde in 2008 aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) met een onderzoek onder Poolse veteranen en ‘Ostarbeiterinnen’. Haar belangrijkste onderzoeksinteresses zijn transnationale, transregionale en vergelijkende geschiedenissen van Europa, migratie, grensgebieden, mondelinge geschiedenis, de geschiedenis van gezinnen en kinderen en burgerwetenschap. Ze heeft  meerdere publicaties over dit onderwerp op haar naam staan, die te lezen zijn op  haar website: www.machteldvenken.com

Samenwerking

Deze lezing is een initiatief van Polen in Beeld en wordt mede mogelijk gemaakt door de grote betrokkenheid van en samenwerking met de vereniging 1e Poolse Pantserdivisie uit België, Stichting Driel-Polen en Oorlogsmuseum Gdynia.

Deze lezing is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Het Stadsarchief Breda heeft een aardige filmpje die u laat kennismaken met een aantal veteranen die onder andere werk vonden als garagehouder, fietsenmaker of buschauffeur:

Reacties zijn gesloten.