fbpx

Poolse Oud-strijdsters uit Opstand van Warschau in Breda.

Na het vieren van de 71e Bevrijdingsdag van het krijgsgevangenkamp in Oberlangen (Duitsland) komt op vrijdag 15 april, op uitnodiging van de Stichting Serce Polski ( 't Hart van Polen), een groep Poolse Oud-strijdsters uit de Opstand van Warschau naar Breda voor een vierdaags bezoek.

De Oud-strijdsters van de Opstand van Warschau

Vrouwelijke opstandelingen marcheren na de capitulatie de stad uit

Vrouwelijke opstandelingen marcheren na de capitulatie de stad uit

De vrouwenveteranen van het ondergrondse "Binnenlandse Leger" hebben als jonge studenten deel genomen aan de Opstand van Warschau in 1944, die duurde van 1 augustus tot 2 oktober.

Na de wrede en bloedige onderdrukking van de Opstand, werden meer dan 1.700 van deze zeer jonge leden van het verzet, kort na de overgave afgevoerd naar het krijgsgevangenkamp Oberlangen in Duitsland.

Meer weten over de opstand? Lees onze pagina's over Polen in de Tweede Wereldoorlog: Deel 1, de aanloop naar de opstand en deel 2 over de Opstand van Warschau

Bevrijding door Maczek

Hoe groot was de verbazing en het geluk van de krijgsgevangenen op de dag van de bevrijding van het kamp op 12 april 1945, toen bleek dat hun bevrijders landgenoten waren: soldaten van de 1e Poolse Pantserdivisie onder bevel van Generaal Stanislaw Maczek. Meer over de bevrijding van Drente is hier te lezen.

Het programma met de Oud-strijdsters

Vrijdag 15 april op uitnodiging van de ambassadeur dr. Jan Borkowski brengt de groep Oud-strijdsters een bezoek aan de Ambassade van de Republiek Polen in Den Haag.

In Breda worden de oud-strijders op het stadhuis ontvangen door de burgemeester van Breda, de heer Depla.

Zaterdag 16 april 12.00 Sacramentskerk, Zandberglaan 58 met samenwerking van het General Maczek Museum is speciaal aan de Oud-strijdsters uit Warschau een concert ¨Een buiging voor de geschiedenis¨ toegewijd.

Toegang is gratis! Tijdens het concert treden op:

  • het Concertkoor Breda onder leiding van Geert van den Dungen. Het koor en de dirigent zijn voor vele Bredanaars goed bekend;
  • het Poolse kwintet Mitomani met zeer veelzijdig muziek: mengeling van klassiek, folk, jazz en klezmer;
  • Aldona Bartnik is gespecialiseerd in Oude Muziek en zingt in diverse ensembles en koren, waaronder o.a.
  • Groot Omroepkoor, het Collegium Vocale Gent, Gabrieli Consort en de Nederlandse Bachvereniging,Choir of National Forum of Music.

Hierna ontmoeten de oud strijdsters de Scouting groep, die de naam draagt van de 1e Poolse Pantserdivisie.

Zondag 17 april om 9.15 nemen de dames deel aan Heilige Mis in de Laurentiuskerk op Ginnekenweg 333. De mis gaat de bisschop van Breda zijne excellentie Jan Liesen celebreren, assistentie zal verlenen pastoor Slawomir Klim, van de Poolse Maximilian Kolbe Parochie in Breda, erekapelaan van de Federatie van de Poolse Pantserdivisie.

Na de mis rond 10.30 worden bloemen gelegd op het Pools militair ereveld Ginneken, gelegen aan de Vogelenzanglaan.

Daarna rond 11.30 worden op het graf van Generaal Maczek op het Pools Militair ereveld aan de Ettensebaan bloemen gelegd.

Zondagmiddag om 16.00 openen de vrouwenveteranen als eregasten het festival Poolse Filmlente in de Euroscoop aan de Olympiaplein 2 in Tilburg. Het festival wordt nu al de 8e keer georganiseerd is door de Stichting Pools Podium uit Utrecht. In de bioscoop wordt de film "The story of Roj" vertoont. Meer over het festival in onze agenda.

Dit bericht is een bewerking van door de heer Wim Vermeeren aangeleverde informatie. Zie zijn eerdere bijdrage over Generaal Maczek.
Bij de foto bij dit bericht: De officiële plechtigheid waarbij de bevrijde Poolse krijgsgevangen begroet werden door hun Poolse bevrijders. Links overste Koszutski en rechts luitenant Jaga Mileswska.

Reacties zijn gesloten.