fbpx

Pop-up tentoonstelling met de oorlog in foto’s in Maczek Memorial Breda

Pop-up tentoonstelling met de oorlog in foto's in Maczek Memorial Breda

De tijdelijke tentoonstelling is een initiatief van het NIOD. Ze is een onderdeel van het landelijke project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s. Aan de basis hiervan stonden de zoektochten op provinciaal niveau. Dit leidde tot 50 foto's voor de provincie Noord-Brabant. Deze 50 foto's zijn tot 23 december te zien is in het Maczek Memorial Breda tijdens de reguliere openingstijden. Bezoekers dienen in lijn met de RIVM-richtlijnen vooraf een ticket te reserveren via de website.

We zien Duitse soldaten die tijdens hun opmars door Noord-Brabant een biertje op een terras in Breda drinken. Een vader die met zijn dochters onder de arm vlucht voor het oorlogsgeweld in Den Bosch. Of de polonaise door de straten van Eindhoven na de bevrijding. Dat is een greep uit de de 50 indrukwekkendste foto’s.

In die 50 Brabantse foto's, uiteraard ook beelden van de Poolse bevrijders zoals die boven dit bericht. Vanaf de hoek van de Halstraat en de Sint-Janstraat in Breda marcheren Poolse troepen de Grote Markt op. Zichtbaar trots vieren ze 11 november, de Poolse nationale feestdag, met een overwinningsparade. 

"Mooie aanvulling"

Directeur Femke Klein is erg blij met deze pop-up tentoonstelling. “Deze pop-up tentoonstelling is een mooie aanvulling op het verhaal van de Poolse strijders en bevrijders van Breda dat we in het Memorial vertellen. Het geeft in sprekende beelden een treffend beeld hoe de Tweede Wereldoorlog er in Brabant uitzag”.

Van de 100 meest aansprekende foto’s is het boek uitgegeven De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s. Op de website van het project vertellen bekende, en minder bekende Nederlanders in filmpjes over hun keuze. Ook heeft de NOS een thema-uitzending gemaakt over het project.

Er is nog een 'Poolse' foto te zien in Breda. We zien feestvreugde bij inwoners die op 29 oktober 1944 de Polen verwelkomen in hun stad:

Een foto uit Gelderland

Onderstaande foto is niet te zien in Breda omdat deze uit provincie Gelderland komt. Toch lichten wij die uit. De foto toont de landing van een deel van de Poolse parachutisten bij Overasselt op 23 september 1944. Deze laatste groep Polen wordt overgevlogen nadat hun vertrek herhaaldelijk is uitgesteld. Hun vliegtuigen keerde op 21 september 1944 om, terwijl de rest naar Driel vertrok. Door miscommunicatie denken de piloten dat de dropping opnieuw is afgeblazen. Eindelijk op 23 september landen ze alsnog bij Overasselt. Meer over de Poolse bijdrage aan Market Garden - en het tergende wachten - in ons dossier.

Reacties zijn gesloten.