Unieke film over de Opstand van Warschau in première

Bron: www.http://warsawrising-thefilm.com/

Bron: http://warsawrising-thefilm.com/

Vandaag is in Polen een unieke film in première gegaan. De film gaat over de Opstand van Warschau in 1944. Wat de film uniek maakt, is dat deze volledig is samengesteld uit originele opnames van 70 jaar geleden.

De opstand van Warschau

In 1944 zijn de Duitse troepen op alle fronten aan het terugtrekken. In het oosten rukken de Sovjet legers op en hebben al een groot deel van Polen ingenomen. Op 1 augustus komt het Poolse verzet in het openbaar in opstand in de hoofdstad Warschau. Doelstelling: De hoofdstad in bezit te krijgen en klaar zijn voor de komst van de Poolse troepen uit het westen om daarmee een westers georiënteerde regering te kunnen vestigen.
De Russen stoppen hun opmars op de oostoever van de Wisła en laten de opstandelingen aan hun lot over. Vanuit het westen komen niet de gevraagde Poolse troepen. Deze worden ingezet bij de bevrijding van West Europa zoals bijvoorbeeld bij de Slag om Arnhem.

Wel worden er voorraden gedropt vanuit vliegtuigen die helemaal vanuit Italië naar Polen moet vliegen. Deze krijgen van de Russen niet te toestemming om achter de Russische linies te landen om brandstof te tanken.
De Duisters krijgen daarmee de tijd om met een overmacht aan troepen Warschau te heroveren op de Poolse strijders die zich na ruim tweeënhalve maand over moeten geven. Nadat alle burgers en strijders de stad hebben moeten verlaten wordt, wat nog overeind staat, door de Duitsers systematisch verwoest.

De film: Warsaw Uprising | Powstanie Warszawskie

In de opstand maken twee reporters filmopnamen voor het filmjournaal voor de “Palladium” bioscoop. Gaande weg realiseren zijn zich dat ze een uniek moment in de geschiedenis vastleggen en gaan ze steeds verder in het zo goed mogelijk in beeld brengen van de opstand en maken zo unieke beelden van de opstand.

Als zes uur van deze opnamen ontdekt worden ontstaat een uniek project. Uit de beelden wordt een film gemaakt van 85 minuten, deze wordt ingekleurd en voorzien van geluid inclusief gesproken teksten, een unieke 'speel'film.

De trailer:

Kijk voor meer beeldmateriaal op de site van de film.

Soundtrack

De soundtrack van de film van de componist Bartosz Chajdecki is beschikbaar op Spotify en Amazon.

Reacties zijn gesloten.