fbpx

Na 35 jaar een nieuwe Poolse Nobelprijs voor de vrede?

Na 35 jaar een nieuwe Poolse Nobelprijs voor de vrede?

De Poolse Anna Alboth die tienduizenden mensen inspireerde om door Europa en het Midden-Oosten te lopen om de benarde toestand van Syrische vluchtelingen opnieuw te creëren, is genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede. Mocht Anna Alboth later dit jaar de prijs inderdaad krijgen dan is dat precies 35 jaar na Lech Wałęsa.

Civil March for Aleppo

Sociaal ondernemer Anna Alboth stond achter het initiatief Civil March for Aleppo. Gericht op het creëren van bewustwording ging de wandeltocht van negen maanden van Berlijn naar de Syrische grens. Tegenovergesteld aan route die Syrische vluchtelingen afleggen die hun huizen ontvluchten en asiel zoeken in Europa.

De tocht, die begon in december 2016 en eindigde in augustus 2017, werd beschouwd als een triomf voor grassroots activisme. Jong en oud die samen optrekken door onder andere Tsjechië, Bulgarije en Libanon. In sommige landen liepen Syrische vluchtelingen uit kampen mee.

Het is nog niet voorbij

Op hun Facebookpagina spreekt de organisatie zijn voldoening uit over de nominatie van Nobel, maar benadrukte dat de oorzaak nog lang niet voorbij was.

"Ondanks het feit dat een paar ontwikkelingsorganisaties en een paar regeringen hulp en fondsen hebben aangeboden voor de wederopbouw van infrastructuur, is de oorlog nog niet voorbij" is in onderstaande post op Facebook te lezen.

Een enorme onderneming

Alboth zei in een interview met Wirtualna Polska dat het initiatief een enorme onderneming was geweest.

"De omstandigheden waren op alle mogelijke manieren extreem. We liepen de klok rond, zeven dagen per week met mensen die we niet kenden. Soms hadden we niets met elkaar gemeen, behalve onze toewijding aan de zaak".

"Fysiek was het ook moeilijk. Soms liepen we 40 kilometer per dag, soms in -16 graden, soms in temperaturen boven de 40."

De journaliste en blogger is de eerste Poolse vrouw die is genomineerd voor de prestigieuze Vredesprijs sinds Irena Sendler in 2007 werd genomineerd voor haar reddingspogingen tijdens de Holocaust. In 1983, 35 jaar geleden, kreeg Lech Wałęsa als enige andere Pool de Nobelprijs voor de vrede. Daarnaast wonnen Polen nog zeven prijzen in andere categorieën waarmee het totaal op acht staat. Twee daarvan staan op naam van Marie Skłodowska-Curie en literatuur bijvoorbeeld op naam van Henryk Sienkiewicz.

De start in 2016: Anna Alboth

Met deze video riep Anna Alboth anderen op om niet meer stil te zitten en toe te kijken maar om mee te gaan lopen:

Voor hen die Pools verstaan een TEDx bijdrage van Anna Alboth:

Vertaald en samengevat van The first news

Reacties zijn gesloten.