fbpx

Poolse ambassadeur Czepelak eerste niet Nederlandse secretaris-generaal van Permanent Hof van Arbitrage

Poolse ambassadeur Marcin Czepelak eerste niet Nederlandse secretaris-generaal van Permanent Hof van Arbitrage

Marcin Czepelak, de huidige ambassadeur van Polen in Nederland, is gekozen als de nieuwe secretaris-generaal van het Permanent Hof van Arbitrage (Permanent Court of Arbitration, PCA) in Den Haag. Hij is de eerste niet-Nederlander die deze functie bekleedt in de 123-jarige geschiedenis van de organisatie.

Het PCA fungeert als arbitragehof voor het beslechten van geschillen tussen de lidstaten, internationale organisaties en particulieren. De hoofdzetel van het PCA is gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, waar ook het Internationaal Gerechtshof is gevestigd.

Czepelak werd in een geheime stemming gekozen door diplomatieke vertegenwoordigers van de 122 staten die de Haagse verdragen hebben ondertekend. De PCA zelf werd opgericht op de eerste Haagse Vredesconferentie in 1899 en is daarmee 's werelds oudste internationale tribunaal. De Poolse kandidaat kreeg 57 van de 111 uitgebrachte stemmen en eindigde daarmee vóór rivalen uit Mauritius en Nederland, die respectievelijk 33 en 21 stemmen kregen, meldt de site van de Poolse radio.

Marcin Czepelak (foto via site ambassade)

Voordat Czepelak ambassadeur werd specialiseerde hij zich als jurist in internationaal recht. Hij werkte aan de Jagiellonian Universiteit in Krakau, en was ook verbonden aan verschillende buitenlandse onderzoekscentra, zoals het Max-Planck Instituut in Hamburg en de Universiteit van Cambridge. Als deskundige beschikt hij over zowel nationale als internationale wetgevingservaring. Hij heeft het Ministerie van Justitie en het Poolse Parlement geadviseerd, evenals de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Czepelak neemt het stokje over van de huidige secretaris-generaal, Hugo Siblesz, wiens tweede termijn dit jaar afloopt.

Een video gemaakt ter ondersteuning van zijn kandidatuur:

Foto Vredespaleis via Wikipedia.

Reacties zijn gesloten.