fbpx

Poolse oorlogsgraven in Nederland

Poolse oorlogsgraven in Nederland

Tot de bevrijders van Nederland behoren naast Amerikanen, Britten en Canadezen ook Polen. Veel van hen gaven hun leven en daarom zijn er Poolse oorlogsgraven in Nederland. Wij willen hier aandacht voor vragen en u kan ons daarbij helpen!

Een impressie van de plaatsen met Poolse oorlogsgraven.

Lastig overzicht van de graven

Het ontbreken van een samenhangend overzicht maakt het voor geïnteresseerden in Nederland (en daarbuiten) lastig om inzicht te krijgen in de locatie van deze Poolse oorlogsgraven in Nederland.

Naast de grotere erevelden bij Breda (foto boven dit bericht) en Oosterbeek zijn ze over heel Nederland verspreid. Belangrijk, naast de locatie van de laatste rustplaats van de soldaten, zijn hun verhalen die daarbij horen. Het kaartje hiernaast geeft een indruk hoe verspreid deze graven liggen. Er is er altijd een bij u in de omgeving!

Digitaal monument voor de gevallenen

Wij, Polen in Beeld, willen deze leemte vullen en hebben onszelf tot doel gesteld een nieuwe website vorm te geven als een centraal digitaal monument voor de Poolse bevrijders van Nederland onder de naam www.poolseoorlogsgraven.nl. Daarmee maken we inzichtelijk welke graven in de eigen omgeving te vinden zijn en welk verhaal schuilgaat op de naam op de steen.

Bijvoorbeeld: Waarom ligt Adam Dec, een van de Poolse parachutisten, op het ereveld van Breda?

Voor wie wordt de nieuwe website?

We richten ons op een aantal groepen zoals de nabestaanden van de Poolse militairen en de actief geïnteresseerden in geschiedenis. We willen mensen bereiken die beschikken over (nog onbekende) informatie die de Poolse militairen een gezicht kan geven. Hiermee kunt u ons dus al helpen. Heeft u informatie, of kent u mensen met informatie, zou u die dan met ons willen delen? Lees hieronder hoe!

Met de vergaarde kennis willen we invulling geven aan een educatief programma voor scholen (bovenbouw primair en onderbouw voortgezet onderwijs) en daarmee de jeugd kennis laten maken met de geschiedenis en de historische onderwerpen koppelen aan actuele thema's zoals vrijheid, migratie en discriminatie.

Partners

We staan in dit initiatief niet alleen. Het ontbreken van dit overzicht en het belang van het vertellen van deze verhalen is ook onderkend door o.a. de Oorlogsgravenstichting en de Poolse ambassade. Zijn hebben zich dan ook, samen met Stichting Driel-Polen, Maczek Memorial Breda en MarketGarden.com aan ons initiatief verbonden.

Met de Stichting Driel-Polen werkte we eerder samen aan een pop-up tentoonstelling in de openlucht over de Poolse bijdrage aan de bevrijding van Nederland.

Financiering

Voor de ontwikkeling van de website met de juiste database structuur, het opzetten van het onderwijsprogramma en het uitvoeren van pilots met dit programma is een financiële impuls nodig. Daarvoor hebben wij - met steun van de partners- gereageerd op de open oproep Grassroots van het Mondriaan Fonds. Hoewel we hieruit een mooi bedrag toegekend hebben gekregen zijn extra middelen nog van harte welkom om dit mooie project te realiseren.

U hulp is meer dan welkom!

We zijn op zoek naar twee soorten bijdragen: Inhouden en financieel.

Inhoudelijke bijdragen?

Heeft u materialen over omgekomen Poolse militairen of kent u verhalen die kunnen helpen om de ervarignen van de Polen in te kleuren. Deze zijn van harte welkom. Neem contact (zie hieronder) met ons op en we kijken hoe we uw bijdrage kunnen verwerken.

Meewerken?

Lijkt het u leuk om achter de schermen mee te werken aan het opzetten en invullen van de website? Dan is dat natuurlijk mogelijk. Denk het aan maken van foto's van graven als deze nog niet beschikbaar zijn of het na speuren van (digitale) archieven op relevantie informatie. Laat het ons weten via onderstaande formulier!

Financieel steunen

Wilt u dit initiatief financieel steunen? Ook dat kan. Gebruik onderstaande formulier om contact te leggen en we informeren u graag hoe u uw bijdrage met ons kan delen.

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR UW BIJDRAGE

  Hoe wil u bijdragen aan ons initiatief 'Poolse Oorlogsgraven'?

  U kunt meerdere opties tegelijk aanvinken:

  Geef (eventueel) een korte toelichting welke bijdrage u wil leveren:

  Uw naam (verplicht):

  Uw e-mail adres (verplicht):

  Uw telefoonnummer (verplicht, zodat we makkelijk contact op kunnen nemen):

  Toevoeging september 2021

  Inmiddels is de site in de lucht met daarop de eerste paar honderd graven. Bekijk de site op Poolseoorlogsgraven.nl. Zoek op de kaart naar een graf bij u in de buurt of zoek op naam naar een specifiek persoon. Heeft u aanvullende informatie bij een van de graven. Hierboven gaven we al aan dat die van harte welkom is!