fbpx

Grzegorz Jarmocewicz belicht het heden en verleden

Grzegorz Jarmocewicz belicht het heden en verleden

Deze zomer bracht ons in Gremzdel omdat we via AirBnB daar een mooi appartement hadden gevonden voor een paar dagen ontspanning in het noordoosten van Polen. In het appartement lagen interessante fotoboeken die werk van de gastheer bleken te bevatten Grzegorz Jarmocewicz. Werk wat ons raakte en wat we graag met u delen.

Het werk van Grzegorz Jarmocewicz

Grzegorz Jarmocewicz heeft diverse tentoonstellingen op zijn naam staan, zowel in Polen alsook in het buitenland. Daarnaast is hij auteur van een aantal publicaties over fotografie. Zijn werken zijn te vinden in verschillende privécollecties, in het Centrum voor Hedendaagse Kunst Zamek Ujazdowski in Warschau, Museo Ken Damy in Brescia in Italië, in het Regionaal Museum in Suwalki en het Ludwik Zamenhofcentrum in Bialystok. Hij is werkzaam als artistiek directeur van het International Photography Festival Bialystok INTERPHOTO evenals als docent, curator en jurylid van fotografiewedstrijden.

Naast dit vrije werk, verzorgd Grzegorz ook fotografie en vormgeving voor marketing doeleinden voor een scala aan opdrachtgevers waaronder merken als Volkswagen en de Poolse tak van het Nederlandse Zeelandia.

Over Suwałki

Grzegorz Jarmocewicz is geboren in Suwałki, een stad in het noordoosten van Polen die een belangrijke inspiratiebron voor hem is. In de inleiding tot zijn tentoonstelling “Każda miniona chwila / fotografia jako pamięć” (Elk voorbije ogenblik/fotografie als geheugen) schreef hij:

Sinds mijn kinderjaren voedde deze plek mijn verbeelding en de wil om zowel de geschiedenis van het vooroorlogse Suwałki alsook de culturele overeenkomsten en verschillen tussen de leden van diverse religieuze gemeenschappen te ontdekken (...). Ik bekeek in die tijd oude ansichtkaarten met de marktplaatsten en (…) de rivier Czarna Chańcza – de waterarterie van de stad. Met verwondering bezocht ik de protestantse kerk, zocht ik de overblijfselen van de synagoge en vroeg ik me af waarom de kerk waarin ik ter eerste communie was gegaan, eruitzag als een Russisch-orthodox bedehuis. Dit alles heeft me geestelijk gevormd en maakte het dialoog mogelijk dat ik aanging met het geheugen vastgelegd op de oude foto’s dat ik in verband bracht met het nu.

Verbinden met het verleden

Het verbinden van het verleden met het heden met lijkt een rode draad die door zijn werk loopt. Dit komt heel sterk tot uiting in werk uit 2015. "Every overpast moment - Photography as a memory". Het uitgangspunt hierbij is de unieke ‘Begraafplaats van de zeven geloven’ in Suwałki. Voor ieder geloof nam hij een foto van een kind uit het verleden, bewerkte deze en plaatste deze letterlijk in het heden. Hieronder de serie van de islam. Als u op de foto's klikt gaat u naar de grotere afbeeldingen in het album.

 

Onze keuze

Deze en foto’s uit ander werk is opgenomen in een album op onze website als eerste kennismaking met zijn werk. Natuurlijk is de keuze die we maakten persoonlijk en is er nog veel meer interessant werk. Kijk hiervoor ook gerust op zijn eigen website. We hopen dat u met deze foto’s een goede indruk krijgt van zijn werk. Let op, sommige foto’s kunnen door mensen als schokkend worden ervaren

 

Reacties zijn gesloten.