fbpx

Deja vu in Polen: rijen voor de winkels

Deja vu in Polen: rijen voor de winkels

De maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zorgen voor plaatjes die herinneringen aan het verleden oproepen. Of hetn u gaat om rijen voor de winkels, de grens of het hamsteren van wc-papier.

Rijen voor winkels

Wie deze dagen in Polen op straat komt (en dat zijn er weinig) kan beelden zien die herinneringen oproepen aan de jaren van schaarste onder het communisme in de Volksrepubliek Polen (RPL)

Onderstaande foto is afgelopen week genomen bij een winkel in Wrocław (bron Wyborcza.pl). Opvallend verschil met de foto's uit de tijd van de RPL? De keurige afstand die mensen in acht nemen.

Een ander belangrijk verschil is natuurlijk dat mensen nu niet zo bang hoeven te zijn voor lege schappen. De foto uit 1982 boven dit bericht komt van de site fakt.pl waar selectie van foto's uit die tijd is te vinden.

De vraag is hoe lang de rijen later deze week worden als iedereen de laatste inkopen wil doen voor het paasweekend.

WC-Papier

Het hamsteren van wc-papier en de daarmee samenhangende lege schappen was voor Polenkenner Christie Miedema reden om in de pen te klimmen en het artikel 'Rozenkransen van toiletrollen: hoe Polen jaren van wc-papierschaarste doorstonden' te schrijven voor de website Donaustroom.

Het tekort aan wc-papier dat voor 1989 in het land heerste is één van de kenmerkende herinneringen aan die tijd geworden, net als de beelden van gelukkige mensen die met een ketting van rollen kostbaar wc-papier over straat lopen zoals onderstaande meneer die met zijn krantje op de tram wacht (bron Wyborcza.pl).

Wachtrijen voor de grenzen

Een herinnering die iets minder ver teruggaat waren de lange files met vrachtwagens voor de Poolse grens een paar weken geleden zoals onderstaande foto bij een bericht in de NRC.

Dit roept vooral herinneringen op aan de jaren na de val van het communisme voordat Polen toetrad tot de EU. Klik hier voor een foto vanuit het Bundesarchif uit die tijd.

Reacties zijn gesloten.