Lezing over Art Nouveau in Kraków rond 1900

Lezing over Art Nouveau in Kraków rond 1900

Krakow Medical Society house, Apollo-stained glass window design by Stanisław Wyspiański, 4 Radziwillowska street, Krakow, Poland.jpg

By Zygmunt Put Zetpe0202 - Own work, CC BY-SA 4.0, Link

Op donderdag 17 januari organiseert Bureau Boeiend een lezing over Kraków als kunstcentrum rond de vorige eeuwwisseling in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie.

Neem het werk van Stanisław Wyspiański, een van de grote namen tijdens de lezing. Bijvoorbeeld ‘Copernicus’ systeem’ op de afbeelding. De aantrekkelijke, frisse kleuren en dansende lijnen van art nouveau gaan hier hand in hand met een diepere inhoud: de gele figuur is zonnegod Apollo met de planeten om hem heen. Kortom, Wyspiański combineerde visueel genot met iconografische inhoud. Meer via Wikipedia.

En er is meer, hier ontstond de stroming 'Jong Polen' waarmee u kennis kon maken in het Haagse Gemeente Museum tijdens de tentoonstelling met werk van Wojciech Weiss.

In deze lezing maakt kennis u met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen, tekeningen en glas-in-loodramen. Dat alles plaatst Krzysztof Dobrowolski-Onclin in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

Tickets via Bureau Boeiend.

Reacties zijn gesloten.