fbpx

Muurschilderingen in Breda en Wrocław 

Muurschilderingen in Breda en Wrocław

Als onderdeel van de herdenking van 75 jaar bevrijding wordt in Breda een muurschildering gemaakt op de muur van het voormalige belasting kantoor door de Poolse kunstenaar Otecki. Als 'tegenprestatie' maakt de Nederlandse kunstenaar Robin Nas uit Breda een muurschildering in Wrocław. Een en ander is een initiatief van Blind Walls Gallery.

Een weduwe in Wroclaw

Op de site van Omroep Brabant zegt Robin Nas: "Aan de zwarte hoed kan je zien dat de vrouw een weduwe is. Ze treurt om het verleden. De vrolijke deken is de toekomst. Ze warmt zich als het ware aan het idee dat de toekomst beter wordt dan het verleden. Ik denk dat veel mensen in Wrocław zo in het leven staan." Daarmee verwijst de kunstenaar naar het bewogen verleden van voormalige Duitse stad die daardoor ook bekend staat als Breslau. Na de oorlog werd de stad een zusterstand van Breda. Zo kan het dan ook zijn dat je in het straatbeeld van Wrocław een bloemenstalletje kon aantreffen met de naam Breda.

De onderstaande foto komt van de site van Omroep Brabant:

De Teruggave van Otecki

De schildering in Breda wordt gebaseerd op een foto van de bevrijding in het bezit van het stadsarchief in Breda. Daarop zijn twee meisjes te zien die met krijt teksten schrijven op een Poolse Shermantank. Het werk van de uit Polen afkomstige Otecki wordt tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 september onthuld. Volgens BN De Stem in aanwezigheid van een van de meisjes die nu 92 is.

Over Otecki

Op zijn website introduceert de kunstenaar zichzelf: "Otecki moves on the borders of painting, graffiti, street art, illustration and sculpture. If he belongs somewhere, it's the skateboard culture. He prefers a wall to a canvas."

De foto boven dit bericht toont de kunstenaar aan het werk bij een muurschildering in Łódź en komt van zijn website.

Bewogen verleden

Voor een impressie van het bewogen verleden van Wrocław zijn deze historische beelden van de strijd rond 'Festung Breslau' tegen het einden van de oorlog illustratief:

Home

http://www.otecki.com/index.php/about/2/

Reacties zijn gesloten.