Nog een paar weken in Teylers museum: prijswinnende Poolse penningen

Tot en met 1 oktober kunt u in Teylers museum in Haarlem naar een tentoonstelling met kunst van Sebastian Mikołajczak (1975). Deze Poolse kunstenaar is de winnaar van de vijfjaarlijkse Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal. In de Penningvitrines is een selectie van zijn werk te zien onder de titel 'The world and its people'.

Maria Skłodowska-Curie en Samuel Beckett

Een laboratorium flesje met daarin een portret van de tweevoudig Nobelprijswinnares Maria Skłodowska-Curie en de hamertjes van een schrijfmachine die het portret van schrijver Samuel Beckett lijken te creëren. Twee typische voorbeelden hoe de kunstenaar zijn oeuvre vormgeeft.

Samuel Beckett, 2012, aluminium, steel, cast, 120 mm 

Op donderdag 8 juni kreeg hij voor zijn werk de vijfjaarlijkse Jaap van der Veen/Teylers Museum Prize for the Contemporary Art Medal in Teylers Museum.

Trouw aan Teylers traditie

De prijs is een internationale prijs voor hedendaagse penningkunst en gaat naar een kunstenaar van wie het werk een belofte vormt voor de toekomst. De prijs bestaat uit 10.000 euro, een publicatie en een presentatie in Teylers Museum. De in 2022 overleden verzamelaar en schenker Jaap van der Veen heeft de prijs samen met Teylers Museum ingesteld. Jan Pelsdonk, conservator Numismatische Collecties: ‘Wij zijn Jaap van der Veen bijzonder dankbaar dat hij met zijn nalatenschap veelbelovende kunstenaars ondersteunt. De prijs sluit aan bij de eeuwenoude traditie van Teylers Museum om kunst en wetenschap te bevorderen en hedendaagse ontwikkelingen in het museum te laten zien.’

De jury, bestaande koos Mikołajczak uit vijf genomineerden als winnaar. 

De kunstenaar beschrijf zichzelf op zijn site als volgt: "Ik ben afgestudeerd aan de Faculteit voor Schone Kunsten van de Nicolaus Copernicus Universiteit in Toruń, waar ik een diploma in beeldhouwkunst heb behaald, evenals een doctoraat in Schone Kunsten en habilitatie (doctor habilitatus) in de discipline Schone Kunsten. Momenteel ben ik universitair hoofddocent aan mijn thuisuniversiteit en houd ik mij bezig met zowel onderwijs als onderzoek. Mijn voornaamste artistieke interesses liggen bij medaillekunst en muntontwerp."

Op zijn site is ook een mooi overzicht van zijn werk te zien, bijvoorbeeld de hier getoonde medailles van specifiek personen of medailles van Dis/Honor voor de Russische 'speciale operatie en de bedrijven Gazprom en Rosneft.

Tentoonstelling Mikołajczak in Teylers

De tentoonstelling met genoemd werk en nog andere ´penningen´ zijn nog te zien tot en met 1 oktober.

Meer informatie via de site van Teylers museum.

Afbeeldingen via het museum

Reacties zijn gesloten.