fbpx

Het lettertype van de website Polen in Beeld

De na aanwezigheid op Facebook en Twitter komt het moment dat het tijd is voor een eigen website. Dan moeten vragen beantwoord worden over de kleurstelling, rood en wit naar de Poolse vlag, de structuur, het beeldmateriaal en ja, ook het lettertype.

Lettertype Lato

Als initiatiefnemers voor de site zit je dan achter de computer met op je scherm heel veel verschillende soorten lettertype's, of fonts. De uitdrukking "Door de bomen het bos niet meer zien." is dan wel van toepassing. Na veel lettertype's bekeken te hebben, en daaruit meerdere aansprekende uit kiezen, blijf je zitten met verschillende lettertype's.

Door deze naast elkaar te zetten kan je snel verschillen zien en uitzoeken welke overblivjen en welke afvallen. Uiteindelijk blijven er dan een paar over. Eén daarvan luisterd naar de mooie naam Lato; zomer in het Pools. Met zo'n vrolijke naam is de keuze dan snel gemaakt.

De font-designer en zijn verhaal

Verder kijkend blijkt dat de ontwerper Pools is. Dat verklaart de naam 'Lato'. De ontwerper heet Lukasz Dziedzic. Na verschillende baantjes in de wereld van cultuur, raakt hij in de aanloop naar de eerste vrije verkiezingen in Polen, betrokken bij Gazeta Wyborcza. Deze krant, letterlijk vertaald 'verkiezingskrant' is in 1989 opgericht door Adam Michnik, voor berichtgeving vanuit het perspectief van de oppositie, het vakverbond Solidarność.

Een jaar na de verkiezingen komt Lukasz bij de ontwerpafdeling en raakt betrokken bij het ontwerpen van de lay-out van de krant en het wekelijkse magazine. Na zijn werk bij Gazeta Wyborcza werkt hij nog bij diverse andere uitgevers en ontwerpt hij gaande weg meerdere fonts waaronder dus het lettertype 'Lato'.

Met deze achtergrond, 25 jaar na de eerste verkiezingen. is er geen twijfel meer mogelijk. Het letterype voor de site is:

Lato

En dan wordt de header van onze site:

logo header

Op de website van Dziedzic vind je nog diverse voorbeelden van zijn werk. ZO heeft hij een lettertype ontworpen voor de grootste keten van boekenwinkels in Polen, Empik en is hij ook de man achter het lettertype/logo van het kledingmerk Reserved. ook zijn diverse van zijn fonts te vinden bij internationale merken.

0 Responses

  1. […] Ontdek ook het verhaal van het lettertype van onze website en de link met Poolse media of het verhaal van een andere architect met een carrière switch. […]