fbpx

Animaties van Tomasz Bagiński

Op onze site hebben we de animatie geplaatst van de geschiedenis van Polen. Deze animatie is gemaakt door Tomasz Bagiński en toont aan dat goede animaties niet alleen gemaakt worden door Disney of Pixar.

Wie is Tomasz Bagiński?

Geboren in Białystok in 1976 Tomasz is van jongs af aan geïnteresseerd in strips en animatie. Hij leert zichzelf om met de computer zijn eerste animaties te maken en nog op de middelbare school maakt hij zijn eerste film en een commercial. Daarvoor gebruikt hij de computers van de wiskunde faculteit van de afdeling Białystok van universiteit van Warschau waar zijn vader werkt.

Na de middelbare school wil Tomasz naar de beroemde filmschool in Łódź. De docenten daar kiezen voor klassieke technieken en ook bij de kunstacademie in Warschau wordt hij niet toegelaten. Hij start aan de Technische Universiteit van Warschau als student maar computer animatie blijft zijn passie. Met kennis uit vaktijdschriften en het analyseren en ‘reverse engineeren’ van interessante animaties schoolt hij zichzelf en in het tweede studie jaar valt hij met 'Rain' voor het eerst in de prijzen. Dit stelt hem in staat om te gaan werken bij Platige Image een postproductiebedrijf.

Katedra | Cathedral | Katedraal

DVD cover

Werkend bij het productiebedrijf ontwikkeld hij zich verder en maakt hij in de avonduren de film Katedra (Katedraal). Deze film, geïnspireerd op een kort verhaal van Jacek Dukaj, de schilderijen van Zdzisław Beksiński, en de architectuur van Gaudi wint diverse onderscheidingen. Ook wordt de film voor een Oscar genomineerd in de categorie: Korte animatie film.
De film is te bekijken en te downloaden via de pagina met korte films van Platige.

Na Katedra volgt Sztuka spadania (Fallen Art, ook te zien bij de korte animaties) waarmee hij ook diverse prijzen wint waaronder de BAFTA, de Britse tegenhanger van de Oscar. Ook deze is te zien via de pagina met korte films van Platige. Hoewel de film bij de aftiteling de volgende claim legt “No soldiers were harmed during production of this film”, is de film zeker komisch te noemen.
Naast zijn animaties, waaronder de film over de geschiedenis van Polen, verzorgd hij ook de special effect in ‘normale’ films zoals bijvoorbeeld bij de verfilming van het klassieke verhaal Qua Vadis in 2001.

Move your imagination

Polska Travel lanceert in 2011, onder andere in de aanloop naar het Europeese kampioenschap voetbal in 2012 in Polen en Oekraïne, de campange ‘Move your imagination’. De campange bevat vijf animatie films die onder zijn leiding worden gemaakt. Bekijk op Vimeo MOVE YOUR IMAGINATION trailer kampanii.

Nature

In 2014 maakt Bagiński de trailer voor de BCC in aanloop naar de Olympisch Winterspelen in Sochi, Rusland. Een pareltje dat om die reden ook in Nederland een keer uitgezonden wordt. Helaas kunnen we de video's van Vimeo niet embedden dus klik even door naar BBC Winter Olympics - Nature.

En om een indruk te krijgen hoe zo’n film tot stand komt, klik naar 'The making of…'.

Presidentieel cadeau

Dat Polen trots is op het werk van Bagiński mag duidelijk zijn uit het feit dat bij zijn bezoek aan Polen de Amerikaanse president Obama een i-Pad cadeau kreeg met daarop onder andere de film Katedra. Daarnaast kreeg, volgens Gazeta, Obama het spel 'The Witcher' van de Poolse game-ontwikkelaar CD-Projekt.

De i-Pad voor Obama (bron kanselarij premier via Gazeta)

Deze biografie is grotendeel opgesteld op basis van Culture.pl.

0 Responses

  1. […] een animatiefilm laat maken. Onder aan deze pagina hebben we een video ingesloten gemaakt door Tomasz Bagiński voor de wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai. Zijn animatie neemt de kijker mee langs de […]