In de bioscopen: Nobelprijs winnende roman verbeeld met klassiekers uit de schilderkunst

In de bioscopen: Nobelprijs winnende roman verbeeld met klassiekers uit de schilderkunst

De film The Peasants (2023) van de makers van Loving Vincent (2017) Dorota Kobiela en Hugh Welchman is gebaseerd op de vierdelig roman Chłopi (Boeren) van de Poolse schrijver Władysław Reymont – bekroond in 1924 met de Nobelprijs voor de literatuur.

Dromen die verder reiken

Het boek en de film vertellen het verhaal van jonge vrouw die tegen haar wil wordt uitgehuwelijkt aan de rijkste boer in het dorp, oude Boryna, en verwikkeld raakt in een affaire met zijn getrouwde zoon Antek. Haar lot wordt geschilderd tegen de achtergrond van de vier seizoenen waarnaar het boerenleven zich schikte. De setting is een klein Pools dorp Lipce, een afgesloten en traditionele gemeenschap met strikte normen. Jagna staat hierbij symbool voor een individu die zich daaraan niet wil conformeren, die dromen heeft die ver buiten de grenzen van het dorp reiken.

Van alle tijden

Jagna durft zich keren tegen de benauw(en)de conventies – met alle gevolgen van dien. Dit maakt dat het verhaal universeel en verrassend actueel is. De personages van de film zijn van vlees en bloed en vol passie, hun emoties – van alle tijden: liefde, haat, jaloezie en wraak werden benadrukt door een fenomenale soundtrack van Łukasz L.U.C. Rostkowski uitgevoerd door het Rebel Babel Film Orchestra, die aan volksliederen en Slavische melodieën een moderne twist hebben gegeven. Bijzonder indrukwekkend zijn in de film de dansscènes die uitstekend de stemming weergeven en zelfs versterken.

Geschilderde animatie

Ook het gebruik maken van schilderijen pakt goed uit. Net als Loving Vincent is de nieuwste film van DK Welchman een animatiefilm. Ook The Peasants werd eerst opgenomen met acteurs waarna elk frame nageschilderd werd en gemonteerd.

Actrice Kamila Urzędowska als Jagna
De geschilderde scene

Waar in Loving Vincent de makers zich baseerden op de schilderijen van Van Gogh, lieten ze zich in The Peasants voornamelijk inspireren door de Poolse schilderkunst uit het einde van 19de en het begin van de 20ste eeuw, met name door de werken van Józef Chełmoński, Leon Wyczółkowski, Józef Rapacki, Władysław Ślewiński, Julian Fałat, maar een oplettende kijker zal ook algauw verwijzingen ontdekken naar schilderijen van Jean François Millet, Edvard Munch, Pieter Bruegel of Johannes Vermeer (zie hierboven het 'meisje met de parel').

Alle ingrediënten van het drama van Reymont, het sterke acteerwerk en de gebruikte animatiestijl leveren een pakkende bioscoop beleving die je zelden tegenkomt.

Vanaf 18 april

De film is vanaf 18 april te zien in de Nederlandse bioscopen

Enkele herkenbare schilderijen

Doordat beelden van genoemde schilders hier in Nederland mogelijk minder bekend zijn, is er mogelijk minder spontane herkenning dan bij Loving Vincent. Daarom hier enkele goed herkenbare schilderijen ter ondersteuning.

Józef Chełmoński, Public domain, via Wikimedia Commons.
Józef Chełmoński, Public domain, via Wikimedia Commons
Millet: Internet Archive Book Images, via Wikimedia Commons
Józef Chełmoński, Public domain, via Wikimedia Commons
Władysław Ślewiński, Public domain, via Wikimedia Commons

Reacties zijn gesloten.