fbpx

Festival ’89 met Przypadek en Sławomir Sierakowski

Onder de titel '89 Civil Courage. Revolution. Democracy. Europe. organiseert cultureel centrum de Balie een festival naar aanleiding van de val van het IJzeren Gordijn 25 jaar geleden.

Panel historycznyUiteraard speelt Polen, als het eerste land achter het IJzeren Gordijn waar democratische verkiezingen werden gehouden, daarin ook een rol.

Het festival wordt gehouden op zaterdag 15 november en zondag 16 november.

Forumdiscussie - Zaterdag 15 november

Wat is er nog over van de hoop die men in Oost-Europa koesterde ten aanzien van de vrije markt, het recht om te stemmen en de vrijheidsdroom van 1989? Heeft de democratische belofte woord gehouden?

Het grootste deel van de bewoners van de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa stond te juichen toen na 1989 het meerpartijensysteem en de vrije markteconomie werden ingevoerd.

Door de massale privatisering, de economische schoktherapie en de snelle invoering van democratie bevonden veel landen zich echter lange tijd in een staat van verwarring en desoriëntatie. De kapitalistische transitie is beslist niet vlekkeloos verlopen – en de democratische evenmin.

Er wordt gesproken over deze ontwikkelingen in drie voormalig communistische landen: Hongarije, Polen en Kroatië.

Aan deze discussie levert Sławomir Sierakowski een bijdrage. Hij is socioloog, journalist en oprichter en directeur van Krytyka Polityczna.

Lees meer in onze activiteitenagenda.

Filmvertoning Przypadek - Zondag 16 november

Onderdeel van het programma is de vertoning van de film Przypadek van Kieslowski. De titel van de film laat zich het beste vertalen als 'Toeval'.

Toeval

Przypadek - stillGeneeskundestudent Witek, gespeeld door Bogusław Linda, verliest na de dood van zijn vader zijn ‘roeping’ in de studie en besluit naar Warschau te reizen om zich over zijn toekomst te bezinnen. Al rennend probeert hij de trein te halen die langzaam het station verlaat. Regisseur Krzysztof Kieślowski, in Nederland vooral bekend van de trilogie Bleu, Blanc en Rouge, schotelt de kijker drie, door het toeval bepaalde uitkomsten.

Voor meer over de film, zie onze activiteitenagenda.

Reacties zijn gesloten.