Lezing en film: Opstand van Warschau | Helden epos of Humanitaire ramp?

Lezing en film: Opstand van Warschau

Inschrijven kan niet meer, de bijeenkomst heeft al plaatsgevonden!

Helden epos of Humanitaire ramp?

Op 1 augustus 1944 kwam het Poolse verzet in de hoofdstad Warschau in optand tegen de Duitse bezetting. Waarom begonnen ze deze ongelijke strijd? Wat was het doel en bovenal wat is de relatie tussen deze opstand en onze Poolse bevrijders, in het bijzonder die van de ‘Polen van Driel’?

Op 7 oktober organiseren we net als voorgaande jaren tijdens de Maand van de Geschiedenis een lezing in samenwerking met de Stichting Driel Polen. Dit keer met als onderwerp de opstand van Warschau uit 1944. Wij denken dat we daarmee aansluiten bij het thema van de maand 'Wat een ramp' en helaas ook bij de actualiteit waarin we beelden zien van burgers in steden met oorlogsgeweld.

De lezing vormt de een inleiding op de vertoning van de film “Warsaw Uprising”. Deze film is gemaakt aan de hand van authentieke beelden uit 1944. Deze zijn ingekleurd, gemonteerd en voorzien van audio. Hiermee ontstaat een uniek document van bijna anderhalf uur over de opstand. De film was nog niet eerder in Nederland te zien.

Lezing

In de lezing schetsten we de historische context en het verloop van de oorlog op het Poolse grondgebied. We staan stil bij de relatie tussen Warschau en de 1e Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade en haar generaal Sosabwoski.

Behalve kijkend naar het militaire aspect staan we ook stil bij de humanitaire ramp die deze opstand betekende. Zo kostte de opstand aan ruim 200.000 mensen het leven. Daarmee sluit deze avond naadloos aan bij het thema van deze Maand van de Geschiedenis en helaas ook bij de actualiteit waarin beelden tot ons komen die niet ver af staan van de beelden uit Warschau.

 • Locatie: Zalencentrum De Oldenburg, Hofplein 1, 6665 DH Driel.
 • Inloop vanaf zeven uur, begin om half acht.
 • Prijs: € 5,00 inclusief een eerste consumptie.
 • Inschrijven vooraf is verplicht zodat we zicht hebben op het aantal bezoekers. Gebruik hiervoor onderstaande formulier.
 • De lezing is in het Nederlands, de film is Pools met Engelse ondertitels.

Inschrijven

We vragen u zich vooraf in te schrijven. Dat kan via onderstaand formulier. U krijgt een bevestiging van uw inschrijven in de e-mail. Daarin staat ook hoe u de toegang kunt betalen. Check als u na enige tijd nog geen e-mail heeft ontvangen eventueel uw spamfolder.  Ik geef Polen in Beeld toestemming deze gegevens te verwerken en te gebruiken in het kader van de lezing. Polen in Beeld deelt deze gegevens niet met derden.*

  Ik ontvang graag in het vervolg de nieuwsbrief van Polen in Beeld.

  Velden met * zijn verplicht

  Hieronder de trailer van de film. Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

  Reacties zijn gesloten.