fbpx

Wrocław figureert als Rotterdam in de film Karakter

Naar aanleiding van de film Karakter die uitgezonden wordt op TV stellen we op Twitter en Facebook de vraag "Wat heeft de Nederlandse film Karakter met in de hoofdrol Fedja van Huêt te maken met Polen?"

Wrocław als Rotterdam in de jaren dertig

Naast de karakters Jacob Willem Katadreuffe (Fedja van Huêt) en Deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) speelt in het verhaal van Bordewijk ook het Rotterdam uit de jaren dertig een belangrijke rol. In de film wordt 'Rotterdam' onder andere gespeeld door Utrecht, Hamburg en het Poolse Wrocław.

De locatiescout Paul Marbus zegt hierover in de Volkskrant (09/02/13):
'Een van de mooiste projecten vond ik Karakter. Regisseur Mike van Diem koos sterk voor beeld. Voor het oude Rotterdam ben ik overal naar toe gereisd. Birmingham en Manchester bleken toch te Engels. Te veel rode baksteen. Gdansk was Nederlands, maar te pittoresk. Antwerpen zit erin, Hamburg en Wroclaw (...). Een industriestad vol woonkazernes. Rauw, bruin-zwart. Helemaal goed.’

De film won in 1998 een Gouden Kalf voor Beste Film en de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.

Wrocław als bestemming nu

Het wapen van Wrocław

Dit lijkt niet direct een aanprijzing voor een bezoek aan de stad maar Wrocław heeft veel te bieden. Misschien jammer voor de liefhebbers van de film: Grote kans dat u deze woonkazernes niet meer in de deze vorm aantreft. Met de groei van het toerisme en de economie is ook Wrocław in rap tempo gerestaureerd en gerenoveerd. Het is een bloeiende studentenstad met ruim 600.000 inwoners, met veel historische gebouwen en een rijk cultureel leven.

 

De uitzending gemist? De film is als DVD bijvoorbeeld te verkrijgen op bol.com.

0 Responses

  1. […] Wrocław heeft al eerder gefungeerd als filmdecor. Onder andere in de Oscar winnende Nederlandse film Karakter. […]