Steun het onthullende verhaal van Maria Dabrowski: Odsłonić

Steun het onthullende verhaal van Maria Dabrowski: Odsłonić

Eind 1939 werd de opa van Maria Dabrowski op achtjarige leeftijd met zijn ouders naar Siberië gedeporteerd voor gedwongen tewerkstelling op de Kolchozen; de collectieve boerderijen ten tijde van de Sovjet-Unie. Het huis van de opa en het bijbehorende land namen de de Sovjets in beslag.

In 2015 besloot Maria Dabrowski, fotografe uit Nijmegen, om samen met haar moeder een reis naar Oekraïne te maken. In Oekraïne was het de eerste keer dat haar moeder in contact kwam met familieleden van haar vader en met zijn verleden.

U kunt een boek van deze onthullende reis bestellen via voor de kunst.

Fotoboek - Reveal | Odsłonić

Maria maakt nu een bijzonder boek met foto's van deze zoektocht naar persoonlijke ervaringen en herinneringen in relatie tot een groter raamwerk van collectieve geschiedenis (communisme, koude oorlog) waarin vooral haar grootvader en moeder de hoofdrol spelen. Universele thema’s als ontwikkeling, nalatenschap, leven en dood spelen tevens een grote rol in dit werk.

In het boek domineren twee genres: portret- en landschapsfotografie. Daarnaast voegt Maria werk in tekstvorm toe. De tekst bestaat uit een interview tussen haar opa en Maria, waarin momenten van tumultueuze geschiedenis en verontrustende herinneringen naar voren komen.

De foto's van de zoektocht naar de ‘roots’ van de familie leidde naar Polen en Oekraïne, en onthullen een verhaal van ontheemding, oorlogsmisdaden en trauma's. De Poolse titel 'odsłonić', vertaalt zich als 'onthullen' of ‘openen’.

Steun het maken van het boek!

Op de crowdfunding site kunt u het boek in wording al bestellen. Ook mag u meer bijdragen met als tegenprestaties bijvoorbeeld een groot formaat afdruk van een foto naar keuze uit het boek.

Ga nu naar voor de kunst en steun dit mooie project. Daar vertelt Maria in een video zelf meer over het project!

Nog enkele foto's

Boven dit bericht een portret van Maria's opa. Hieronder nog enkele foto's van het project. “Reveal - Odsłonić" wordt getoond bij; Cultuur op de Campus (Radboud University of Nijmegen, 2019) B # Side War festival (Venetië / Treviso, 2019) en werd geëxposeerd tijdens ‘99+1’ in Nijmegen (Museum Het Valkhof, 2018), Krakau (New Era Art Galllery, 2017) en Brussel (De Markten, 2015).

 

Reacties zijn gesloten.