Tentoonstelling “Full Circle – Poland Now and Then” van Chris Niedenthal

Tentoonstelling "Full Circle - Poland Now and Then" van Chris Niedenthal

"Full Circle - Poland Now and Then", van de bekende fotojournalist Chris Niedenthal, bestaat uit een reeks foto's die de periode van de jaren zeventig tot heden bestrijken. De tentoonstelling wordt de 11 oktober geopend in aanwezigheid van Chris Niedenthal en loopt tot 9 november.

Het oeuvre van Niedenthal bevat beelden van belangrijke momenten die de Poolse en Europese recente geschiedenis hebben gevormd. Van de opkomst van de Solidariteitsbeweging in Gdańsk, de daaropvolgende val van het communistische regime, de toetreding van Polen tot de Europese Unie tot de recentere burgerprotesten tegen de huidige rechtse regering.

Parallen

Niedenthal heeft dit proces weten te vangen van een empathisch menselijk en daarmee herkenbaar perspectief. De tentoonstelling leidt ertoe dat de toeschouwer onmiddellijk parallellen trekt tussen de dagen van de massale protesten van Solidarność tegen het communistische regime toen en de recente protesten tegen de huidige PiS-regering (Law & Justice). Nu de cirkel rond lijkt te zijn, is deze tentoonstelling des te urgenter geworden, precies nu, rekening houdend met de verontrustende gebeurtenissen van de afgelopen jaren.

Chris Niedenthal is aanwezig bij de opening op vrijdag 11 oktober 2019 van 17:30 tot 19:30 uur in Gallery WM.

Over Chris Niedenthal

Christopher Jan Niedenthal (21 oktober 1950, Londen ) is een Brits - Poolse fotograaf en fotojournalist. Zijn foto's zijn gepubliceerd in een aantal internationaal gerenommeerde kranten en tijdschriften, waaronder Newsweek , Time , Der Spiegel en Forbes . In 1986 ontving hij de World Press Photo voor een portret van János Kádár .

Hij is vooral bekend om zijn serie foto's die het leven achter het IJzeren Gordijn documenteert, evenals de geschiedenis van Solidarność. Zijn foto van een gepantserde voertuigen voor de bioscoop 'Moskou' met de filmposter van "Apocalypse Now" in Warschau tijdens de staat van beleg werd een iconische foto.

iconische foto van staat van beleg in polen

Tekst en fotomateriaal o.a. via site WM Gallery

 

Reacties zijn gesloten.