fbpx

Ekke Overbeek: Eurotopper Tusk – Het Nieuwe Polen In Europa

Van journalist Ekke Overbeek (correspondent in Polen voor o.a. Trouw) verschijnt binnenkort het boek 'Eurotopper Tusk - Het nieuwe Polen in Europa. Het is daarmee het tweede boek in korte tijd van een journalist over Polen in de EU. Eerder schreven we over de boekpresentatie van 'En nog is Polen niet verloren'.

Behalve de door de uitgever naar buiten gebrachte teksten die terug te lezen zijn op de verschillende boekensites is nog niet veel bekend over het boek. Hieronder de betreffende tekst:

Het is verbazingwekkend hoe weinig men in West-Europa weet van Polen. Nog altijd heerst het beeld van een grauw, arm Oostblokland. Ten onrechte. Polen is de grootste groeier in Europa, optimistischer en in menig opzicht moderner dan veel andere EU-landen.

Het gezicht van dat nieuwe Polen is Donald Tusk. Zijn benoeming tot voorzitter van de Europese Raad kwam voor veel mensen als een verrassing. Een Pool die Europa gaat leiden? En dan ook nog in deze moeilijke tijd van economische tegenspoed en nationalistisch populisme. Juist een Pool lijkt geschikt om de unie nieuw leven in te blazen.

Ooit was Lech Walesa het gezicht van Polen, een land van boeren, arbeiders en een almachtige katholieke kerk. Donald Tusk vertegenwoordigt een ander Polen, bezig met geld verdienen en Europa inhalen. Een land dat eindelijk loskomt van zijn tragische geschiedenis en vast van plan is een rol van betekenis te spelen.

Ekke Overbeek (Hoogezand-Sappemeer, 1970) volgt Polen al ruim tien jaar als correspondent in Warschau. Hij werkt onder meer voor Trouw en De Tijd in België. In 2013 verscheen zijn eerste boek 'Lękajcie się', over het verzwijgen van seksueel misbruik in de katholieke kerk in Polen.

Zeventwintig januari wordt het boek aangeboden aan de Poolse ambassadeur in Nederland, Jan Borkowski op de Poolse ambassade in Den Haag. Zodra meer bekend is vindt u dit terug in onze agenda.

Bestellen?

U kunt het boek tot 27 januari zonder verzendkosten bestellen bij de uitgever. Stuur dan een e-mail met uw gegevens naar info@conserve.nl.

Het boek is ook te verkrijg bij reguliere (online) boekwinkels.

Reacties zijn gesloten.