Stem op Tokarczuk voor de ‘nieuwe Nobelprijs’

Stem op Tokarczuk voor de 'nieuwe Nobelprijs'

Eerder dit jaar werd de Nobelprijs voor literatuur dit jaar afgelast wegens een sexschandaal rond het comité. In plaats daarvan vormen meer dan 100 Zweedse schrijvers, acteurs, journalisten en andere culturele figuren The New Academy, die dit najaar zijn eigen prijs uitdeelt, volgens dezelfde tijdlijn als de Nobel.

"We hebben de New Academy opgericht om mensen eraan te herinneren dat literatuur, en cultuur in het algemeen democratie, transparantie, empathie en respect moeten bevorderen, zonder voorrecht, vooringenomenheid, arrogantie of seksisme" aldus een verklaring van de oprichters.

"In een tijd waarin menselijke waarden steeds meer ter discussie worden gesteld, wordt literatuur een nog belangrijker tegenkracht om de cultuur van stilte en onderdrukking te stoppen. De New Academy vindt dit zo belangrijk dat 's werelds grootste literatuurprijs in 2018 nog moet worden uitgereikt. "

Nominaties en stemmen

Wat wel anders is: De nominaties zijn gedaan door bibliothecarissen in Zweden en het publiek kan stemmen op de genomineerde schrijvers.

Wij roepen u op om te stemmen op Poolse schrijfster Olga Tokarczuk die afgelopen maand nog de prestigieuze Man Booker International Prize in de wacht sleepte voor haar roman 'De rustelozen'.

Stemmen kan nog tot 14 augustus via de site van The New Academy.

 

Reacties zijn gesloten.