fbpx

Wisła Stories: Foto’s en verhalen langs de Wisła

In september 2015 verscheen het boek Wisła Stories. Aan de hand van foto's en verhalen volgen we de loop van de Wisła, de rivier die van de bergen in het zuiden, via 'populairste stedentrip' Kraków en hoofdstad Warszawa naar de havenstad Gdansk aan de Oostzee vloeit. Op die wijze wordt een portret geschetst van Polen. "Polen is de buur die je absoluut wil leren kennen." met die woorden begint de wervende tekst van de uitgever.

De uitgever over Wisła Stories

Bruyne Peirs, wisła storiesPolen is de buur die je absoluut wil leren kennen. Een grootmacht in wording, een economisch succesverhaal. Een land in razendsnelle verandering dat zelfbewust uit de dwangbuis van het verleden stapt.

Polen was de prooi van de twee grootste politieke demonen uit de twintigste eeuw: eerst  de nazi’s, dan de communisten. Beide drukten hun stempel op het Polen dat we vandaag nog ontmoeten. De Joodse aanwezigheid of de eeuwenoude architectuur, dat alles is door nazisme en communisme weggevaagd. Er is in Polen veel ruimte voor een nieuwe toekomst. Wisla Stories wil dat veranderende Polen op de staart trappen.

Wisla Stories volgt de loop van de ruim duizend kilometer lange rivier Wisla door heel Polen. De tocht voert langs de drie belangrijkste steden Krakau, Warschau en Gdansk maar ook langs het stille, godvergeten  platteland.

afbeelding uit wisła stories

Een foto van Auschwitz door Peter de Bruyne

In twintig beelden toont fotograaf Peter De Bruyne zijn indrukken van het oude en nieuwe Polen. Journalist Marc Peirs liet zich inspireren tot evenzoveel teksten die zweven tussen reisimpressie, geschiedenis en persoonlijk verhaal. Wisla Stories is het resultaat van hun samenwerking en een verrassende inkijk in het streven van de Poolse mannen en vrouwen om hun land minstens evenveel toekomst te geven als het geschiedenis met zich draagt.

De foto's van Peter de Bruyne

U kunt denken bij de foto's "Die zijn niet scherp" en dat is geen toeval zo valt op te maken uit het interview met de fotograaf dat terug te lezen is op de site van Canvas. Volgens hem blijft dan de essentie over.

Journalist Marc Peirs en Polen

Marc Peirs wisła storiesDe journalist Marc Peirs is woonachtig in Polen en beschrijft met regelmaat in zijn blog zijn ervaringen met de Poolse maatschappij op de site van de VRT.

U kunt met hem kennis maken door deze blogs te lezen of door te luisteren naar onderstaande interview op radio 1 van de VRT. Daarin gaat het ook over Wisła Stories.


Lees de eerste twee hoofdstukken van Wisła Stories

De uitgever Houtekiet in België heeft ons de eerste twee hoofdstukken in PDF ter beschikking gesteld. Klik hier om de PDF te openen in een nieuw tabblad.

Heeft u de smaak te pakken? Bestel dan het boek via de site van de uitgever of bijvoorbeeld via bol.com.

afbeelding uit wisła stories

Reacties zijn gesloten.