fbpx

Macht en tegenmacht op IDFA

Deze dagen is International Documentary Film Festival Amsterdam in volle gang met ook dit jaar weer Poolse bijdragen. Van de vier Poolse bijdragen zijn er twee op dit moment al uitverkocht;

  • Film balkonowy (The Balcony Movie) waarin regisseur Pawel Lozinski vanaf zijn balkon de camera richt op de stoep voor zijn flatgebouw. Op die grijze strook, ingeklemd tussen dofgroen gras en manshoog hekwerk, trekt een bonte stoet buurtbewoners, familieleden, toevallige passanten en daklozen voorbij;
  • The Chioce is een geplande reeks interactieve VR-ervaringen van de maker Joanne Popinska. Hierin vertellen vrouwen over hun keuze voor een abortus.

Deze tweede docu raakt uiteraard aan een in Polen controversieel onderwerp waar de regering de anti abortuswetging dit jaar aanscherpte. De discussie hierover werp op de spits gedreven door de dood van een jonge moeder. Begin november waren er nog massale protesten in Polen.

De twee nog niet uitverkochten films betreffen 1970 van Tomasz Wolski en Sędziowie pod presją (Judges Under Pressure) van Kacper Lisowski. Beide films over de strijd met de zittende macht.

1970

Onder het communistische bewind in 1970 raakten de schappen van winkels leeg en stijgen de voedselprijzen. De bevolking komt hier tegen in opstand. Deze documentaire verkent deze gebeurtenis vanuit het perspectief van de machthebbers. Archiefopnames van telefoongesprekken tussen communistische kopstukken dienen hiervoor als basis. Met stopmotionbeelden kijken we mee het cirsisteam en zien we ondersteund door historisch beeldmateriaal van de gebeurtenissen de uitwerking van hun handelen: acht dagen dagen onrust, 41 doden en 1164 gewonden.

Kaarten en actuele informatie op de site van IDFA.

Sędziowie pod presją (Judges Under Pressure)

Deze tweede documentaire brengt ons weer bij de actualiteit en breng de strijd tegen de machthebbers weer in beeld vanuit het perspectief van de 'demonstranten'. In dit geval de strijd om de onafhankelijkheid van de rechtspraak in Polen. De documentair volgt Igor Tuleya, een van de rechters die een van de gezichten is geworden van deze strijd tegen de regering.

Kaarten en actuele informatie op de site van IDFA.

Bijzonder beelden uit 1938

Hoewel geen Poolse productie mag in dit overzicht ook de film Three Minutes – A Lengthening van de Nederlandse Bianca Stigter niet ontbreken. De film draait om een drie minuten durend vakantiefilmpje uit 1938 met de Joodse bewoners van een klein Pools stadje. Heel weining van de getoonde mensen overleefde de Holocaust. In ruim een uur wordt de film uitgeplozen ondersteund door voiceovers van een van de schaarse overlevers van de Holocaust en nabestaanden.

Headerimage via site IDFA

Reacties zijn gesloten.