Chopin Concours van start

Dit weekend is in Warschau het 17de Chopin Concours van start gegaan. Na eerdere voorronden in april strijden de komende drie weken 80 pianisten van over de hele wereld op dit prestigieuze piano concours om de belangrijkste prijzen.

Chopin Concours - eens in de vijf jaar

Chopin concours screendump

Site concours opent in nieuw scherm

Het Chopin concours wordt eens in de vijf jaar gehouden in oktober, rond de sterfdag van Fredrik Chopin, Polens bekendste componist, die stierf op 17 oktober 1849. Hij was toen 39 jaar en leefde in Frankrijk in ballingschap. In onze tijdslijn van de Poolse geschiedenis kan u lezen over de deling van Polen die leidde tot dit verblijf in Frankrijk.

De Poolse hoofdstad is het decor van het concours met optredens. De recitals worden gehouden in de Poolse equivalent van ' het concertgebouw'. Een concert op 17 oktober, ter ere van de sterfdag van Chopin, wordt gehouden in de  Heilige Kruis Kerk.

Het Chopin Concours wordt georganiseerd door het Chopin Instituut. Dit instituut is een initiatief van het Poolse parlement. Door onderzoek, publicaties en concerten draagt het instituut zorg voor het erfgoed van Chopin.

Voorronden en finale

Chopin Concours Agenda

klik op afbeelding: agenda opent in nieuw scherm

Na de voorronden, die duren tot en met 16 oktober, gaan er 10 pianisten door naar de final die wordt gehouden op 18 tot en met 20 oktober. Het concours wordt afgesloten met een gala op de 21ste waarna op 22 en 23 oktober de repetities te beluisteren zijn van de winnaars in voorbereiding op de tournee die aansluitend tot en met januari 2016 gemaakt wordt en de winnaar naar podia brengt over de hele wereld.

Live meekijken?

Via de website of de App (verkrijgbaar voor iOS als Android) zijn de uitvoeringen live te volgen. Ook kunnen de optredens teruggekeken worden. Dit is ook mogelijk via het YouTube kanaal van het Chopin Institute.

Bijwonen is uiteraard mogelijk. Kijk op de site van het Chopin Concours of er nog kaarten beschikbaar zijn. Een gespecialiseerd reisbureau organiseert een ries rond het finale weekend. Via hun site kan u kijken of daar nog mogelijkheden zijn.

Hieronder de livestream uit YouTube:

Reacties zijn gesloten.