fbpx

Death metalband Vader gaf twee shows in Nederland

Death metalband Vader gaf twee shows in Nederland

Dit bericht is misschien een beetje mosterd na de maaltijd. Afgelopen weekend gaf Deathmetalband Vader (als in Darth Vader uit Star Wars) twee shows in Nederland. Kleine troost, de vraag is of u een kaartje te pakken had kunnen krijgen als we vooraf een seintje hadden gegeven. Blijkbaar was het snel uitverkocht.

Robert van Gijssel schreef erover in de Volkskrant: "Toen duidelijk werd dat een popzaal als De Pul in Uden toch weer shows mocht organiseren, coronaproof en dus met een zittend publiek van honderd man, dook Vader eerst in de metalverkleedkist en daarna in die tourbus. Er werd zelfs een naam aan de minitournee gegeven: Pandemic Madness. En zo is Vader nu een eenzame buitenlandse band van naam in een verder geheel binnenlands aanbod op de Nederlandse podia."

Vader: Poolse metal

Vader werd opgericht in 1983. Op dat moment was Vader echter een heavy / speed metalband, die later evolueerde naar thrash metal en uiteindelijk death metal voor de eerste demo van de band, Live in Decay, in 1986. Pas een derde demo, Morbid Reich, kreeg internationale aandacht en verokcht bijna 10.000 exemplaren. De nummers van Morbid Reich komen terug op Vaders volledige debuutalbum in 1993, The Ultimate Incantation.

In de achterliggende periode van niet optreden en isolatie is gewerkt aan een nieuw album. Dit kwma uit in mei met de toepasselijke titel Solitude in Madness. Een plaat die de journalist als 'uitstekend' kwalificeert - u ziet, wij zijn geen expert in het genre....

De journalist heeft zich duidelijk verdiept in de achtergrond van de band uit het oosten van Polen: " ...als Vader de gitaren tegen elkaar in laat loeien, als twee kettingzagen die een oerbos om moeten leggen" (Lees hier meer over het 'oerbos').

Van de oorspronkelijke bezetting is alleen de leadzanger Piotr "Peter" Wiwczarek nog bij de band. Hierover schrijft van Gijssel: "Zanger en bandboegbeeld Piotr Wiwczarek schreeuwt zich schor, maar weet tussen de nummers door toch ook op het sentiment te spelen. ‘Het klinkt misschien vreemd maar ooit zal dit niet meer zijn dan een herinnering aan een heel rare tijd.’"

YouTube video van de track Into Oblivion van het nieuwe album:

Foto boven het bericht door Martin Rulsch, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, Link

Reacties zijn gesloten.