Podcast en Artikellen over het Oerbos

Podcast over het Oerbos

In het 'Met het oog op morgen' sprak Coen Verbraak met bioloog Chris Smit en journalist Pieter van Os over het Oerbos in het oosten van Polen, op de grens met Wit-Rusland, waar sinds kort gekapt mag worden.

Chris Smit schets het belang van dit bos dat staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Pieter geeft een toelichting over de politieke dynamiek rond het besluit van de Poolse regering 'baas in eigen bos'.

De bijdrage start bij 25:44.

Artikel in Trouw door Ekke Overbeek

Op 14 juni publiceerde correspodent Ekke Overbeek in Trouw ook een artikel over dit onderwerp met de veelzeggende titel: Ecologen slaan alarm: de Poolse regering verwoest het laatste oerbos van Europa

Lees zijn artikel op de site van Trouw met daarin hoe de letterzetter als excuus wordt gebruikt om ongelimiteerd te kappen maar ook hoe het besef aan terrein wint dat lokaal meer geld verdient kan worden met de toeristen die komen voor een ongeschonden bos.

OneWorld bezoekt kamp van actievoerders

De organisatie OneWorld is al langere tijd actief betrokken bij de acties om het oerbos in stand te houden. Op hun site een verslag van het bezoek dat Journalist Jannes van Roermund bracht aan het kamp van de actievoerders.

Met beproefde methodes als het vastketenen aan de voertuigen van de houtvesters salgen ze er in om de kapwerkzaamheden stil te leggen (of in ieder geval te vertragen).

Interessant is deze observatie van een van de actievoerders, Adam Bohdan. De oprichter van Stichting Wild Polen, heeft een boodschap voor Nederlandse lezers. “Wij nodigen mensen van alle nationaliteiten, ook de Nederlanders, uit om samen te protesteren.” Bohdan weet hoe waardevol buitenlanders kunnen zijn. Bij de vorige blokkade hielpen Tsjechen mee. Dat scheelt enorm in de beeldvorming. Ineens krijgt het protest een internationaal karakter. Bovendien moet de politie dan vertalers meenemen als ze de protestanten willen arresteren; en die vertalers zijn er niet. Vandaar dat de Tsjechen uiteindelijk niet werden opgepakt, en veel tijdwinst konden boeken."

Ga naar de Białowieża op vakantie!

Dus al u nog nadenkt over een vakantiebestemming waarbij u een bijdrage wilt leveren aan natuurbehoud? Bezoek dan nu het nog kan het oerbos. Niet alleen om eventueel actief bij te dragen aan het protest maar vooral om ook te laten zien dat het bos meerwaarde heeft voor toerisme dan voor houtkap.

Wie vernietigt het Oerbos?

Onder de titel "Wie vernietigt het Poolse oerbos: de kever of het kabinet?" laat journalist Roeland Termote beide partijen aan het woord. Ook hij spreekt met Adam Bohdan maar ook een vertegenwoordiger van het 'regeringsstandpunt'. Interessant is ook het lokale perspectief waarin duidelijk nog doorklinkt dat de boswachters vroeger als staatsfunctionaris aanzien genoten. Maar ook het besef bij de lokale bevolking dat ze aan toerisme op de langere termijn meer kunnen verdienen dan aan houtkap.

Eerdere artikelen op onze website

Bekijk in ons eerdere artikel de trailer van een mooie film over dit unieke gebied en een verdere toelichting over de situatie in het gebied, het unieke oerbos 'Puszcza Białowieska'.

De foto bij dit bericht is gemaakt door de Poolse natuurfotograaf Adam Wajrak die zich inzet voor het behoud van het bos.

Protest in Warschau

De acties van tegenstanders blijven niet alleen beperkt tot de regio zelf. Zo was op zondag 25 juni een demonstratie in de hoofdstad Warschau.

Reacties zijn gesloten.