Derde editie Chopinfestival

Derde editie Chopinfestival: Moois uit quarantaine

De Chopin Stichting Nederland organiseert voor de derde keer een Chopinfestival, na Den Haag en Groningen, dit jaar in Amsterdam. Het thema is geïnspireerd door de schaduw die de Corona pandemie de afgelopen anderhalf jaar wereldwijd op het culturele leven heeft geworpen.

Chopin: Componeren in quarantaine

Ook de Poolse componist Frédéric Chopin ondervond welke impact een epidemie heeft op het culturele leven. Hij was net gearriveerd in Parijs in 1832, toen daar het eerste slachtoffer viel van een cholera epidemie. Op 15 april van dat jaar schreef hij aan een vriend in Polen de invloed daarvan op zijn inkomen: het concertleven stond stil en hij kon geen pianolessen geven, omdat de adel, waartoe het grootste deel van zijn leerlingen behoorde, uit angst voor besmetting in zelfquarantaine ging op het platteland.

Zelf voelde Chopin zich een banneling in Parijs: terugkeer naar Polen was onmogelijk geworden door de repressie van de Polen door het regime van de Russische tsaar. Aan het eind van zijn leven werd hij, inmiddels ernstig verzwakt door tuberculose, vanwege de angst voor besmetting gedwongen zich in isolement terug te trekken. Hij componeerde in quarantaine, met de dood voor ogen, enkele van zijn mooiste werken.

De opzet van het festival

Na een afwezigheid vorig jaar door de pandemie zijn dit jaar wel plannen gemaakt. Dit jaar gaat de stichting er vanuit dat hun Chopin Festival van 21 t/m 24 oktober door kan gaan. De locatie is Amsterdam, in de Uilenburgersynagoge (Nieuwe Uilenburgerstraat 91, 1011 LM Amsterdam).

Het programma

  • Donderdag 21 oktober om 20:00 opent het festival met cellist Pieter Wispelwey. Hij speelt o.a. de Cellosonate opus 65 van Frédéric Chopin en bewerkingen van zijn Preludes, samen met pianiste Clara Biermasz.
  • Vrijdag 22 oktober om 20:00 presenteren auteur Jan Brokken en pianiste Clara Biermasz het nieuwe programma “De Poolse ambassadeur” tijdens een concertlezing.
  • Zaterdag 23 oktober om 20:00 staat de Cello sonate opus 65 van Frédéric Chopin opnieuw centraal, dit keer met respect voor Chopin vertaald naar de 21ste eeuw door het Stark-Linnemann trio.
  • Zondag 24 oktober om 11:00 wordt het Festival afgesloten met een matinee concert, waar de Poolse pianiste Joanna Roszewska (zie foto) een aantal werken zal uitvoeren, die Chopin componeerde in zijn “quarantaine periode”. In het voorprogramma treden enkele jonge pianotalenten van het Conservatorium van Amsterdam op.

Tijdens het festival is er hedendaagse Poolse schilderkunst te zien in de zaal van de Uilenburgersynagoge.

Details en kaarten via de site van de stichting. Een passepartout is € 100 €, losse kaarten zijn € 30. Jongeren tot 25 jaar en vrienden van de stichting krijgen korting, zij betalen respectievelijk maar € 15 en € 25.

Impressie en achtergronden

Onderstaande video geeft een impressie van de eerste editie uit 2018 in Den Haag. Wij interviewden in die periode bestuurslid en pianiste Clara Biermasz.

Reacties zijn gesloten.