fbpx

Leszek Możdżer aan de Argentijnse tango met Pełech & Horna Duo

Leszek Możdżer aan de Argentijnse tango met Pełech & Horna Duo

Eind maart verscheen de EP van Pełech & Horna Duo: Spain. Op deze EP laat dit Poolse gitaarduo zich bij vier van de zes track vergellen door de pianist Leszek Możdżer. In Nederland kennen we Możdżer van zijn twee projecten met Holland Baroque: Earth Particles en Just Ignore It.

Pełech & Horna Duo

Het gitaarduo bestaat uit Krzysztof Pełech en Robert Horna.

De klassieke gitarist Pełech treedt veelvuldig op als kamermusicus en solist met kamer- en symfonieorkesten. Hij speelde over de hele wereld en werkte samen met verschillende uitstekende componisten en gitaristen. Drie keer werd hij verkozen tot de beste Poolse klassieke gitarist in een maandelijks 'Guitar Top'-onderzoek van het Poolse tijdschrift Gitara i Bas.

Krzysztof Pełech is medeoprichter van Wrocław Guitar Society en artistiekdirecteur van Guitar Masters Festival / Gitara+. Hij is ook een van de initiatiefnemers van de International Guitar Summer Course in Krzyżowa. Sinds oktober 2005 geeft hij gitaarles aan de Bydgoszcz Academy of Music, waar hij een Ph.D. behaalde.

Robert Horna is een uitmuntend solist en kamermusicus. Ook treed hij met regelmaat op met symfonische orkesten. Zijn voorliefde voor orkesten komt ook tot uiting in het dirigeren van een gitaarorkest in Krzyżowa. Verder houdt hij van het spelen in duo´s. Naast Pełech is dit ook met gitaristen zoals Wiesław Prządka, Piotr Rangno en Izabela Kopeć.

Horna studeerde klassieke gitaar aan de Muziekacademie in Wrocław en aan het Muziekconservatorium in Enschede in Nederland. Naast klassieke muziek speelt hij ook jazz en andere muziek soorten. Zo combineert hij popmuziek, etnisch en jazz speelt in de band Fuera Quartett. Zijn passie van Latijns Amerika leidde in 2010 tot een soloalbum Milonga del Angel.

Eerder bracht het duo het album Sambalanco met samba, bossa nova en latin jazz.

Argentijnse Tango

Horna wordt vooral gewaardeerd om zijn transcripties en interpretaties van de werken van Astor Piazzolla, de meester van de Argentijnse tango. De EP Spain bevat Latijns-Amerikaanse met daaronder twee Argentijnse tango klassiekers: Libertango en Milonga del Angel. Libertango is een van de vier tracks 'featuring Leszek Możdżer.

De bezetting van twee gitaren en een piano zijn niet alle daags en daarmee creëren de drie musici een eigen geluid. Maar voor de liefhebbers klinkt een track als Libertango ook gelijk vertrouwd. je zou kunnen zeggen comfortabel verrassend net als de andere nummer op EP. Het album is een heerlijke luisterervaring en de speelse dynamiek in de nummers doet ons uitkijken naar een liveoptreden van het trio.

Reacties zijn gesloten.