fbpx

Samenwerking Marek Żebrowski en David Lynch

Żebrowski en Lynch bron The GuardianDe video bij dit bericht is uit 2007, toen een CD in beperkte oplage verscheen, van de muzikale samenwerking tussen David Lynch en Marek Żebrowski. David Lynch is voor veel mensen vooral bekend van series als Twin Peaks of films als Mullholland Drive. Wat voor velen minder bekend is, is dat hij ook muziek componeert. En hierin werkt hij dus samen met Marek Żebrowski. Dat ze nu in de aandacht staan komt omdat deze release eind 2015 opnieuw is uitgebracht en wel op vinyl.

Over Marek Żebrowski

Op zijn vijfde begon Marek Żebrowski op de piano. Via het Poznań Muziek Lyceum, ging hij voor studie eerst naar Frankrijk en vervolgens naar het Conservatory of Music in Boston. Marek Żebrowski treedt op als solist in recitals en samen met orkesten over de hele wereld. Hij heeft werk opgenomen van Bach, Beethoven, Chopin, Debussy, Scriabin en Prokofiev voor de Poolse radio. Ook heeft hij opnames gemaakt voor Apollo Records in Duitsland en voor Titanic Records en Harmonia Mundi labels.

Naast het uitvoeren van andermans composities, schrijft hij ook zelf muziek: onder andere orkest-, kamer- en filmmuziek. Voor zijn werk ontving hij verschillende onderscheidingen in zowel Polen als daar buiten.

Resultaat van een toevallige ontmoeting

De samenwerking met Lynch is het resultaat van een toevallige ontmoeting op een filmfestival in Polen. Hierdoor leverde Żebrowski zowel als vertaler als componist een bijdrage aan de film ‘Inland Empire’. Beide heren schuwen het muzikaal experiment en de improvisatie niet en dat leidde tot de CD 'Polish Night Music'.

Het toeval van de ontmoeting wordt door David Lynch aan het begin van de video benadrukt als hij het stuk wat ze spelen introduceert:

“They met by accident waiting for the night train / Her eyes met his / Instantly their hearts emerged and swelled / There was a cracking of teeth and laughter“

Naast de muziek in de video is via Soundcloud nog een track te beluisteren en op Spotify het hele album:

Soundcloud:

Spotify:

De muziek is op dubbel LP verschenen en onder andere verkrijgbaar bij BOL.com en Amazon.

Voor dit bericht hebben we de volgende bronnen gebruikt: USC, The Guardian en Nieuws.be.

Reacties zijn gesloten.