fbpx

Tweede Chopinfestival in Groningen

Tweede Chopinfestival in Groningen

Na een succesvolle eerste editie van het Chopinfestival, Chopin aan Zee,  organiseert Chopin Stichting Nederland dit naar een tweede editie. Na Scheveningen doet het festival dit jaar Groningen aan. Na een korte terugblik leest u hier en het programma voor dit jaar op 25,26 en 27 oktober.

Een korte terugblik

Van 22 tot 25 november 2018 organiseerde de Chopin Stichting Nederland (CSN) het eerste Chopinfestival in museum Panorama Mesdag in Den Haag. Tijdens het Festival was er ruimte voor gevestigde pianisten en jonge talenten. Er was een première-uitvoering van twee hedendaagse Mazurka’s geïnspireerd op de muziek van Chopin.

De link met schilderkunst werd gelegd middels een lezing en de inspirerende omgeving die het Panorama Mesdag bood. Ook de invloed van de composities van Chopin op componisten in het Caribisch gebied kwam uitgebreid aan de orde.

De telkens uitverkochte zaal en het enthousiaste publiek sterkte de CSN in haar overtuiging iets toe te voegen aan het reeds ruime culturele aanbod in Nederland. 

Lees hier het programma terug of bekijk onderstaande een sfeer impressie op YouTube of lees een recensie van muziekjournaliste Olga de Kort in de Nieuwe Muze nr. 5 2018.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xXkseWF-Lxo" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

De plannen voor het Chopinfestival 2019

Van 25 tot 27 oktober 2019 organiseert CSN een tweede Chopin-weekend in samenwerking met het Groningse SPOT (voorheen Oosterpoort muziekcentrum). Als Polen in Beeld bevelen we dit van harte aan en ondersteunen we met de PR.

Misschien een mooie aanleiding voor een weekendje Groningen! Niet alleen is er dit weekend een ruime keuze van aan Chopin gerelateerde muziek, maar ook het Groninger Museum, Groningen Stad en Ommeland lonken. Er gaat niets boven Groningen!

Programma vrijdag 25 oktober 2019

De pianisten Paul Komen en Nata Tsvereli openen het Festival in de Lutherse kerk om 20.15 uur. Zij spelen op instrumenten uit de tijd van Chopin: een Erard-vleugel uit 1837 en een Pleyel-vleugel uit 1842. Zij spelen werken voor 2 piano’s en solowerken.

Later op de avond, vanaf 22.00 uur, zullen in Brouwerij Martinus meerdere pianisten improviseren op thema’s van Chopin. Hier kan men onder het genot van een bijzonder biertje de avond op een plezierige wijze afsluiten.

Programma zaterdag 26 oktober 2019 

Vanaf 11 uur s’morgens zullen we een poging doen om de sfeer van de 19de eeuwse Parijse salons, waarin de muziek van Frédéric Chopin het best tot zijn recht kwam, te benaderen. In drie Groningse huiskamers zullen jonge prijswinnaars van de ‘International Chopin Competition in Szafarnia for Children en Youth’ optreden, waaronder de 12-jarige Ryan Martin Bradshaw. Kijk op YouTube.

De luisteraars kunnen in drie verschillende Groningse “salons” genieten van jong talent,  én van een hapje en een drankje.

Om 16.00 uur nemen mezzo-sopraan Karin Strobos en pianiste Clara Biermasz u in de kleien zaal van de Oosterpoort mee naar “Huize Viardot”. Mezzo-sopraan en componiste Pauline Viardot was een goede vriendin van Frédéric Chopin. Ze was tussen 1841 en 1846 regelmatig te gast in het zomerverblijf van George Sand in Nohant. Ook Chopin verbleef daar ‘s zomers. De dagen werden gewijd aan muziekstudie en de avonden aan salon-concerten. De stem van Pauline Viardot was voor Chopin het ultieme muziekinstrument. De composities van Chopin en de Poolse taal waren omgekeerd voor Viardot een grote inspiratiebron; zij arrangeerde ondermeer een aantal mazurka’s voor piano en zang.

Karin en Clara trakteren u op liederen van Chopin, Brahms en de Falla.

Om 19.00 uur houdt muziekfilosofe Marlies de Munck een lezing over de betekenis van muziek. 

In de winter van 1838-1839 verbleef Chopin samen met zijn minnares George Sand in een afgelegen, voormalig Kartuizer-klooster in Valdemosa op Mallorca. De gezondheid van Chopin liet te wensen over en het weer was slecht. Chopin gecomponeerde er de prelude opus 28 nr. 15 en George Sand hoorde daarin de regen druppelen. Chopin was het niet met haar eens: hij was van mening geen imaginaire kunst te maken. Desondanks kennen wij de muziek vooral als de “ Regendruppelprelude”. Hoe het zit met betekenis geven aan muziek hoort u tijdens deze lezing.

Om 20.15 uur volgt in de Grote zaal van de Oosterpoort een optreden van niemand minder dan Nelson Goerner. Deze pianist behoeft eigenlijk geen introductie. In 2014 opende hij de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw en kreeg hiermee een 5 sterren recensie in Trouw. Hij is een ware Chopin vertolker. Hij was in 2015 jurylid bij het internationale Chopin Concours in Warschau en bracht vele bejubelde Chopin-CD’s uit. 

Hij speelt werken van Chopin, Brahms en Schumann. 

Programma zondag 27 oktober 2019 

Om 11.00 uur vervolgen we het programma in de kleine zaal van de Oosterpoort, met optredens van Paul Komen en Nata Tsvereli, maar ook met jong talent van het Groningse Prins Claus Conservatorium (Sunday Morning Classics). 

Om 14.30 uur wordt eveneens in de kleine zaal een film vertoond voor de kleintjes vanaf 6 jaar. Een geweldige familie-voorstelling naar een idee van de pianist Lang Lang en genaamd “Magic Piano & the Chopin Shorts”.

Om 16.00 uur volgt een Chopin-recital van Nicolas van Poucke in de kleine zaal van Oosterpoort. Deze jonge Nederlandse pianist heeft kortgeleden de Sonates 2 en 3 van Chopin op vinylplaat opgenomen en heeft daarvoor lovende kritieken gekregen. Op zijn 14de won hij reeds het Prinses Christina Concours en sindsdien verkreeg hij veel nationale en internationale erkenning. De Chopin Stichting is verheugd dit pure Chopin-recital te hebben kunnen programmeren.

Het Chopin Festival 2019 wordt afgesloten met een concert van pianiste Clara Biermasz, violiste Joanna Westers en cellist Joris van den Berg. De laatste 2 zijn musici van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Clara Biermasz is, zoals U weet, artistiek leider van de Chopin Stichting Nederland en daarmee een gepassioneerd ambassadeur van de muziek van Chopin. 

Die avond nemen zij U mee naar de salon van Pools-Pruisische prins Radziwill (1775-1833). Frédéric Chopin schreef zijn pianotrio op. 8 voor deze prins. Het trio zal o.a. Beethoven’s pianotrio opus 97 (het “Erzherzog trio”) spelen, een werk dat Chopin zeer bewonderde. 

Gevarieerd programma in Groningen

Het Chopinfestival 2019 biedt dus een zeer gevarieerd programma! Wij hopen dan ook van harte dat u allen naar Groningen zult afreizen en dat ook muziekliefhebbers in Groningen Stad en Ommeland de weg naar het festival zullen vinden. 

Steun CSN

Wilt u de organisatie steunen? Wij bevelen het van harte aan. Alle details over de stichting vindt U op de websitewww.chopinstichting.com.

Reacties zijn gesloten.