Rafał Żydek: Een klassiek gitarist met ambitie

De in Nederland woonachtig en werkzame klassiek gitarist Rafał Żydek is bezig om via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen voor het maken van zijn eerste CD.

Wie is Rafał Żydek?

Muziek is de passie van Rafał Żydek en hij was verbaasd over de mogelijkheden die de gitaar als instrument biedt: de ‘sound’, de intimiteit maar ook de bandbreedte aan expressiemogelijkheden.

Rafał speelt nu ongeveer 15 jaar, is 5 jaar in Nederland en kwam hier naartoe voor het volgen van zijn master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn afstuderen besloot hij, zoals hij zelf zegt 'nog wat langer te blijven'.

Crowdfunding van de CD

Franse componisten, en in het bijzonder vanuit het impressionisme, zijn voor Rafał Żydek altijd een bron van inspiratie geweest. Dit heeft hem er toe gebracht om een CD op te nemen met ‘French Inspirations’ met muziek van de componisten Eugene Bozza, Georges Migot en Henri Sauguet. Het benodigde geld voor dit project wil Rafał bij elkaar brengen middels crowdfunding. Dit wil zeggen dat iedereen op zijn of haar eigen wijze, en naar draagkracht financieel kan bijdragen aan het tot stand komen van deze CD.

Wilt u een bijdrage leveren, dan kan dat via de website ‘Voor de kunst’. Uiteraard krijgt u er ook wat voor terug. Wat dat is afhankelijk van uw bijdrage. Voor 25 euro ontvangt u in ieder geval de muziek, maar u kunt zelfs een (privé)concert krijgen. Voor meer details kijk op Voor de kunst of zijn eigen website.

Via Soundcloud zijn enkele van zijn tracks te beluisteren:

Poolse inspiratie voor Rafał Żydek

Gevraagd naar zijn inspiratie ten aanzien van de Poolse componisten noemt Rafał Żydek uiteraard Fryderyk Chopin, Karol Szymanowski, Witold Lutosławski en Krzysztof Penderecki. Ook mogen wat hem betreft eigentijdse componisten niet ontbreken. In het bijzonder noemt hij Agata Zubel en Cezary Duchnowski.

Agata Zubel is componiste en vocaliste. Naast haar opleiding aan de Karol Lipiński Muziekacademie in Wrocław heeft ze ook in Nederland lessen gevolgd. Haar opleiding in Wrocław sloot ze af met een eervolle vermelding: de medaille “Primus Inter Pares”. Daarnaast ontving zij de beurzen van het ministerie van Cultuur in Polen, de stad Wroclaw, the Rockefeller Foundation en de Ernst von Siemens Musikstiftung.

Agata Zubel is nu ook al lecturer verbonden aan de faculteit van de Muziekacademie in Wrocław. Daarnaast is zij lid van de Unie van Poolse Componisten. Ze is veelvuldig onderscheiden en werkt als componist in opdracht van diverse internationale opdrachtgevers.

Op haar website zijn diverse composities te beluisteren. In onderstaande video is ze te beluisteren als vocaliste op de muziek Astor Piazolla.

Cezary Duchnowski is een componist , pianist, performer en docent. Hij was mede oprichter van de ‘Studio of Computer Composition’ aan de Muziekacademie in Wrocław. Ook is hij medeoprichter van de interdisciplinaire groep "Morphai".

De laatste jaren richt Duchnowski zich op elektroakoestische muziek. Dit betekent een gedeeltelijke overlap van de vakgebieden akoestiek en elektronica dat zich bezighoudt met de verbetering of verandering van het geluid in een ruimte met behulp van elektrische geluidsbronnen, maar ook met de akoestische eigenschappen van elektrische geluidsbronnen. Hierbij speelt de computer een belangrijke rol in het ontdekken van de ‘elementaire eigenschappen’ van de muziek.

Ook via zijn website zijn meerdere muziekfragmenten terug te luisteren.


Reacties zijn gesloten.