Bread and Salt op ENFF

Wanneer:
24 november 2023 @ 16:45 – 18:45
2023-11-24T16:45:00+01:00
2023-11-24T18:45:00+01:00
Waar:
Filmhuis Den Haag
Bread and Salt op ENFF @ Filmhuis Den Haag

Poolse inbreng ENFF

Van 22 tot en met 26 november is in het Haagse Filmhuis het Eastern Neighbours Film Festival, kortweg ENFF. De Poolse inbreng dit jaar is de film Bread and Salt die twee keer gescreend wordt. Daarnaast is een Pools inbreng in de New Talents Competition.

Over ENFF

Het ENFF, gestart in Nederland in 2008, biedt jaarlijks een unieke blik op de cinema van Oost- en Zuid-Europese buren. Met de meest recente films uit landen met krachtige, maar vaak onderbelichte filmindustrieën, presenteert het festival Nederlandse premières. Het omvat speelfilms, documentaires en animaties, vergezeld door nevenevenementen. De 15e editie, van 22 tot 26 november 2023 in Filmhuis Den Haag, vertoont 50 bekroonde films uit 22 landen, allemaal met Engelse ondertitels, en biedt een culturele ontmoetingsplek voor filmgenieters.

Bread and Salt van Damian Kocur

In de film "Bread and Salt" (Chleb i Sól) van Damian Kocur uit 2022 keert een conservatoriumstudent uit Warschau terug naar zijn geboortestad voor de zomervakantie. Daar raakt hij betrokken bij het conflict tussen de lokale jongeren en een groep buitenlanders. Zo richt de regisseur de lens op een ander aspect van de Poolse cultuur dan de gastvrijheid waar ' brood en zout' symbool voor staan.

Kocur (1983) is regisseur, scenarioschrijver en cinematograaf. Hij is afgestudeerd aan de Filmacademie van Krzysztof Kieslowski in Katowice en momenteel doctoraalsstudent aan de Filmacademie van Łódż. Zijn debuutfilm "Bread and Salt" beleefde zijn wereldpremière op het Venice International Film Festival, waar hij de Special Jury Prize ontving.

Zijn recente korte film "Beyond this Day" werd bekroond op verschillende festivals en behoorde tot de geselecteerde films voor de European Film Awards. Damian streeft ernaar authentieke emoties en personages in zijn werk te brengen. Als commercial regisseur heeft hij gewerkt voor klanten zoals Huawei en National Nederlanden.

Tijden en Q&A

De films zijn om:

    • Vrijdag, 24 November – 16:45
    • Zondag, 26 November – 14:25

Na de film is ruimte voor een Q&A met de regisseur. Tickets via de site van ENFF.

Competitie

De Poolse inbreng voor de talent competition komt van Kinga Pudelek met " Big Phat Party"

De visueel aantrekkelijke en intieme film onderzoekt de fragiele structuren van vriendschap en hoe de banden ervan uit elkaar kunnen vallen. Stijlvolle camerashots brengen de gevoeligheden van de personages op genuanceerde wijze naar voren. De drie hoofdpersonen worden geconfronteerd met een probleem dat hun vriendschap zou kunnen doen uiteenvallen. Winnaar van de Shortlist op het New Horizons International Film Festival, bekroond vanwege zijn verfrissende nonchalance, creativiteit en emotionele eerlijkheid, waardoor het publiek de euforie van de nacht en de ontberingen van de ochtend samen met de personages kan voelen.

Meer info en tickets via de site van ENFF.

No Comments Yet.

Geef een reactie