Herdenkingen bevrijding Axel door de Polen in 1944

Wanneer:
16 september 2016 @ 11:00 – 17:00
2016-09-16T11:00:00+02:00
2016-09-16T17:00:00+02:00
Waar:
Axel en omgeving
4571 Axel
Nederland
Kosten:
Gratis

De herdenkingen in en rond Axel

kolonel-zdzislaw-matthieu-szydlowski

Het nieuwe monument

Vrijdag 16 september om 11 u bij het Poolse Kruis vlakbij Axel vindt de herdenking van de gevechten rond Axel plaats. Het kruis is te vinden langs de Hulsterseweg aan het Zijkanaal naar Hulst.

Om 13.30u wordt het nieuwe monument ter ere van Kolonel Zdzisław Matthieu Szydłowski onthuld aan de markt en om 16.30 wordt herdenking gehouden op de begraafplaats aan de Burchtlaan.

Bevrijding Axel

De gevechten rond Axel maakten deel uit van de “Slag om de Schelde”. Begin september 1944 naderden de geallieerden de Nederlandse grens. De Duisters dreigden in Zeeuwsch-Vlaanderen ingesloten te raken. Ook viel de haven van Antwerpen onbeschadigd in geallieerde handen.

De geallieerden gaven prioriteit aan een diepe stoot richting het Duitse moederland, de beroemde Slag om Arnhem die tussen 17 en 25 september 1944 woedde en door de geallieerden werd verloren. Zie onder andere ons dossier over de Poolse para's die hierbij betrokken waren.

De Duitsers probeerden een gat van 120 km in de linie tussen Antwerpen en Maastricht te dichten, de terugtocht te stoppen en te vechten. Zij zetten een verdedigingslinie op langs het Albertkanaal en probeerden ook troepen over de Schelde te zetten. Hiertoe gebruikten zij havens Doel, Terneuzen en Breskens en wilden de havens en de Scheldemonding zo lang mogelijk in handen houden. De gevechten bij Axel zouden vier dagen duren. De Poolse opmars werd bemoeilijkt door het onderwater zetten van het land. De eerste pogingen van de Polen om Axel op 17 september 1944 te veroveren werden bloedig afgeslagen. Op 19 september 1944 lukte het de Polen onder dekking van de mist Axel te veroveren. Op 20 september 1944 wordt Terneuzen bevrijd.

Gdyniabrug bij Axel

Halverwege Axel en Hulst sloegen de Polen een tijdelijke brug over het kanaal. Een zogeheten baileybrug. Ze gaven deze brug de naam van de Poolse stad Gdynia. Een erenaam die nu nog steeds gebruikt wordt.

Vlak bij de brug is het Oorlogs Museum Gdynia, waar op afspraak, een collectie van Poolse artefacten te bezichtigen is. Het leger heeft een baileybrug bij het museum neergelegd ter herinnering aan dit stukje geschiedenis.

plakkette-op-kruis

Tekst op kruis

plakkette-bij-kruis

Informatie bij het kruis

gdyniabrug

Gdyniabrug

museum-met-baileybrug

Museum met op voorgrond de baileybrug

Bron informatie site Oorlogs Museum Gdynia. Foto's van Polen in Beeld.

3 Responses

  1. Hebben jullie al nieuws over de voettocht die zou doorgaan 14-15 september ? Nacht wandeling van een 30-tal km. Georges
    • Is ons onbekend. we zullen eens kijken of we er wat over kunnen vinden. ^HK
  2. L.s., Lees het artikel vandaag (24 okt.2019) in Trouw waarin Miriam Guensberg vertelt over de miskenning van de Poolse geallieerden. Kennelijk is zij niet op de hoogte van de aandacht voor de Poolse strijders in m.n. Axel

Geef een reactie