fbpx

Lezing: Liever dier dan mens – Pieter van Os, journalist en schrijver

Wanneer:
7 oktober 2020 @ 20:00 – 21:45
2020-10-07T20:00:00+02:00
2020-10-07T21:45:00+02:00
Waar:
Buurthuis Gageldonk
Gageldonksepad 5
4824 PP Breda
Kosten:
Gratis

Lezing: Liever dier dan mens - Pieter van Os, journalist en schrijver

Op woensdag 7 oktober om 19.30 uur geeft journalist en schrijver Pieter van Os een lezing in het Mondiaal Centrum Breda over zijn boek ‘Liever dier dan mens’, een verhaal van migratie en overleven dat nog altijd actueel is.

Pieter won met zijn boek de Brusseprijs. De prijs voor het beste journalistieke boek van 2019. Ook staat hij op de long list voor de libris geschiedenis prijs waar van uitreiking eind oktober is.

LET OP: in verband met coronamaatregelen en het beschikbare aantal plaatsen is het verstandig u zo snel mogelijk in te schrijven. Kijk daarvoor op de inschrijfpagina.

Identiteit, nationaliteit en ras

Liever dier dan mens is een zoektocht naar het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van Mala Rivka Kizel, een joods meisje dat in 1926 werd geboren in een groot orthodox gezin in Warschau. Met haar herinneringen ging Pieter van Os op een reis in de tijd door Europa. Daarbij drong hij diep door in de altijd weer terugkerende met identiteit, nationaliteit en ras.

Journalistieke aanpak

Mala verbleef in het getto van Warschau, vluchtte naar het platteland van Polen, ging werken in Duitsland en werd liefdevol opgenomen in een familie van fanatieke nazi’s. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij op zijn revers. In zijn journalistieke aanpak is iedere episode uit Mala’s overlevingsverhaal voor Pieter Os aanleiding om de historische achtergrond uitvoerig te beschrijven. Daarbij onderzoekt hij hoe een mens zich verhoudt tot zijn omgeving en zijn eigen identiteit.

Over het boek en de schrijver

Meer over het boek op Van Bug tot Bosbaan of de podcast van NPO Kunststof met Pieter van Os en zijn vader Henk van Os waarbij het boek een van de thema’s van het gesprek is.

"Een genadeloos goed boek"
Roxane van Iperen (schrijver van ’t Hooge Nest)

"Ik kon niet ophouden met lezen. Een verpletterend boek."
Geert Mak (schrijver van Grote verwachtingen en In Europa en presentator van de VPRO Series In Europa)

Het boek verscheen op op 10 oktober 2019 bij uitgeverij Prometheus. Onderstaande foto toont schrijver en hoofdpersoon tijdens de boekpresentatie.

Met regelmaat plaatsen wij artikelen van Pieter over Polen op onze site. Het is dan ook met veel plezier dat we samen met Pieter en MCB deze lezing voor u opzetten.

U kunt het boek bestellen bij de uitgever of bijvoorbeeld bol.com. De schrijver heeft ook op de avond zelf exemplaren bij zich van het boek voor verkoop. U kunt uw exemplaar uiteraard laten signeren.

Locatie

We zijn welkom bij Mondiaal Centrum Breda.

Mondiaal Centrum Breda
Roland Holststraat 71,
4819 HP Breda.

Het Mondiaal Centrum wil een ontmoetingscentrum en laagdrempelige 'aanlegsteiger' zijn voor vluchtelingen en andere mensen in de marge van de samenleving - vanuit het bewustzijn dat iedereen een menswaardig bestaan verdient. Ook zoekers van zin / verbinding / betekenis / ontmoeting en mensen die zich betrokken voelen bij medemens & samenleving zijn van harte welkom om iets te komen 'brengen' als vrijwilliger of te 'halen' als deelnemer aan een van de activiteiten.

Door hun gastvrijheid is de toegang gratis. Een bijdrage voor hun goede werk is natuurlijk welkom.

Deze lezing maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.

No Comments Yet.

Geef een reactie