fbpx

Pieter van Os prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek

Pieter van Os prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek

Wij feliciteren Pieter van Os met het winnen van deze mooie vakprijs voor zijn boek Liever dier dan mens. Juist omdat Pieter niet de kortste weg koos bij het hervertellen van het levensverhaal van de joodse Mala Rivka Kizel  maakt het boek zo veel meer dan de zoveelste herinnering aan de oorlog. Dit is precies wat ook de jury aanspreekt, afgaande op het oordeel in het juryrapport:

Deze auteur laat ziet wat de waarde is van langer stilstaan bij een zijpad of een detail, in plaats van recht op het doel afgaan. En hij weet op deze manier een breed en veelkleurig beeld te schetsen van de zwartste bladzijden van de recente Europese geschiedenis. Je leest dit boek in een adem uit.

Juryrapport Brusseprijs

Dat in deze geschiedschrijving veel Nederlanders (voor een eerste keer) kennismaken met de situatie in Polen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was de reden dat wij vanaf het begin het boek onder de aandacht brengen. In onze review Van boeg tot Bosbaan leest u meer over de verschillende zijtakken die het boek bevat.

We hopen dat de door corona uitgestelde lezing, op niet al te lange termijn alsnog door kan gaan. Ook als persoon is Pieter een boeiend verteller en weet hij de geschiedenis uit zijn boek naadloos over te laten gaan in actuele thema's.

Reacties zijn gesloten.