fbpx

Documentaire over veteraan van Poolse pantserdivisie

Eerder deze week is in België een documentaire in première gegaan over de 95 jarige Poolse veteraan Sylwester Bardzinski. In 1944 maakt hij onderdeel uit van de 1ste Poolse Pantserdivisie van Generaal Maczek. De documentaire is van de hand van Bart Verstockt.

Sylwester is een documentair portret van een oude soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Frankrijk, België en Nederland heeft bevrijd. De pantserdivisie van van Maczek is in Nederland vooral bekend van de bevrijding van Breda. Op de daar aanwezige begraafplaats is Generaal Maczek bij zijn overlijden in 1994 begraven.

Over de film

In de film wisselen beelden van de gevierde oorlogsheld zich af met scènes uit het stagnerende leven van een hoogbejaarde man uit Sint-Gillis-Waas. De Poolse veteraan, als zovelen van zijn collega's, is na de oorlog niet teruggekeerd naar het toen communistische Polen en heeft een nieuw leven opgebouwd in België. Polen die meevochten bij de westerse Geallieerden werden in het communistische Polen eerder gezien als 'verraders' dan als 'bevrijders'.

Bij de herdenkingsplechtigheden in het westen is de veteraan nu een geëerde genodigde. In Frankrijk, België, Nederland en na de val van het communisme nu ook in Polen, tekent hij present als gast; als ambassadeur van alle gesneuvelde Poolse soldaten, als ambassadeur van alle Poolse veteranen die na de oorlog hun heil elders in de wereld hebben moeten zoeken, als ambassadeur van het land Polen.
Als één van de laatste veteranen helpt hij de herinnering van wat hij en zijn strijdmakkers 70 jaar geleden hebben gedaan in WOII, levend te houden.

Hoewel het bijwonen van al die plechtigheden voor Sylwester jaar na jaar fysiek moeilijker en moeilijker wordt, vormen ze een welkome afwisseling voor de hoogbejaarde man die, afhankelijk van een netwerk van familie, vrienden en zorgverstrekkers, een beperkt en stil leven leidt in een Vlaamse plattelandsdorpje Een verzorgster wast hem, doet een babbeltje en kookt zijn maaltijden. Sylwester kijkt televisie, traint op zijn hometrainer en brengt zijn dagen grotendeels alleen door. Acht maanden lang tikken de dagen traag voorbij, maar niet tijdens het hoogseizoen. Hoe verschrikkelijk de oorlog voor hem ook geweest is, 70 jaar later schenkt de oorlog hem, hoe raar ook, nog iets positiefs terug. ‘De oorlog’ zorgt voor wat dynamiek in zijn kabbelend bestaan.

Crowd Funding

De film is mede mogelijk gemaakt via 'Crowd Funding', dat wil zeggen dat veel individuele kleine bijdragen gebruikt worden om het project te financieren. Vaak zijn dit bijdragen van particulieren die het doel van de 'Crowd Funding' een warm hart toedragen. Afhankelijk van de hoogte van de bijdrage, krijgt de deelnemer iets terug. Variërend van een vermelding op de aftiteling tot DVD's met de documentaire en première kaartjes.

De korte introductiefilm die bij dit artikel is opgenomen, is gebruikt bij deze fondswerving.

Op TV

Bij één van de krantenberichten is gemeld dat de documentaire later dit najaar op Canvas te zien zal zijn. Wij houden dit in de gaten en melden het zodra de uitzenddatum bekend is.

Reacties zijn gesloten.