fbpx

Maak kennis met Tusk, de nieuwe leider van de EU

De Poolse ex-premier Donald Tusk volgt vandaag, op 1 december 2015, de Belg Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad. Hij wordt de tweede Oost-Europeaan op een van de belangrijkste Europese posten. Landgenoot Jerzy Buzek ging hem in de jaren 2009-2012 voor als voorzitter van het Europees Parlement.

Tuks en de EU

Tusk maakte zich al lang sterk voor de Europese Unie. Als premier van Polen herstelde hij de banden met de andere EU-landen, in het bijzonder Duitsland. Hij zette zich ook in voor meer politieke en economische integratie van de Europese Unie.

De grootste uitdaging voor Tusk als nieuwe EU-leider op dit moment is het toezien op de economische groei in de EU en het verstevigen van de Europese samenhang. Daarnaast bestaan zijn taken uit het bewaken van gemeenschappelijke lijn ten aanzien van Rusland tegen de achtergrond van de Russische annexatie van de Krim en verdere spanningen in Oost-Oekraïne en het voorkomen van de uittreding van Groot Brittannië uit de EU met alle nadelige gevolgen voor de positie van de EU in de wereld.

Portretten van Tusk

Een uitgebreid portret van de rechts liberale Donald Tusk, de langstzittende premier van Polen sinds de val van het communisme eind jaren tachtig, vindt u onder meer in de NRC van 29 november. Hier kunt u lezen hoe een voormalig dissident, voetbalfan, industriële schoorsteenschilder en journalist met voorliefde voor geschiedenis een van de meest vooraanstaande politici werd in het Polen na de val van het communisme en de nieuwe president van Europa.

IMG_0214 - 1 IMG_0214 - 2 IMG_0215

Een Engelstalige biografie en een interview, in het Engels, met Donald Tusk de vindt u ook op de site van de EU. De betreffende video staat bij dit bericht.

0 Responses

  1. […] maar zo mogelijk nog belangrijker is hoe de EU zich ontwikkeld. Het is dan ook geen toeval dat begin deze maand de voormalige premier Tusk begon als de nieuwe grote baas van de […]