Dierenwelzijn met kerst

In Polen is kerstavond, Wigilia, de avond waarop families samenkomen en kerst vieren. Daarbij staan er 12 gerechten op tafel en geen vlees. Met het dieren welzijn zal het dan wel snor zitten die dagen.

Niet helemaal, want in plaats van vlees wordt vis gegeten waaronder karper. Het is dan rond deze periode ook een populair product bij bijvoorbeeld Poolse supermarkten in Nederland zoals deze nieuw geopende in Terneuzen.

Traditioneel wordt deze levend verkocht. De dagen voor kerst staan er grote tanks met water en levende vissen in op straat. De vis gaat in een zakje mee naar huis en krijgt daar de badkuip als tijdelijk onderkomen. Zowel deze overvolle tanks as de badkuip is niet echt een ideale leefomgeving voor de vis.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit tegenwoordig al een stuk minder is dan vroeger maar inderdaad komt het nog voor. Reden voor de Poolse ecologische organisatie 'Klub Gaja' om te protesteren tegen het kopen van levende karpers. Onderstaande foto van de protesten haalde het weekoverzicht in foto´s van de NRC:

Reacties zijn gesloten.