fbpx

Long reed: Landje Pik in Polen op OneWorld

Long reed: Landje Pik in Polen op OneWorld

In een tweeluik beschrijft de website OneWorld de impact op de landbouw van internationalisering en de regelgeving van de EU op lokaal niveau aan de oostrand van de EU. In deel 1 in de Oekraïne aan de hand van plofkippen en in deel 2 in Polen aan de hand van landbouwgrond.

Lees hieronder een uittreksel of ga gelijk naar OneWorld voor het volledige artikel.

Waarom doorklikken

Het artikel schetst hoe:

  • ondanks beschermende regelgeving in Polen, de grondprijs door buitenlandse investeerders wordt opgedreven;
  • bedrijven het loodje legden door de EU richtlijnen rond voedselveiligheid;
  • Polen de grootste appelproducent is;
  • binnenlandse productie niet meer lijkt te kunnen concurreren met aanvoer vanuit het buitenland;
  • biggen uit Denemarken naar Polen vervoerd worden en als vlees weer het land verlaten;
  • er op het platteland een voedingsbodem is voor de huidige rechtse regering maar er ook tegengeluiden zijn.

'Persoonlijke toevoeging'

En misschien typeert deze uitspraak uit het artikel wel het beste wat er kan gebeuren:

"Het is belangrijk dat we de verarming van het Poolse platteland een halt toeroepen. Dat kan alleen door kleine en middelgrote boerenbedrijven te steunen. We moeten voorkomen dat er nog meer land in buitenlandse handen raakt. Pools landbouwland is om voedsel te produceren, niet om mee te speculeren.”

Kijkend naar de trend van verduurzaming van de landbouw, het leveren van een bijdrage aan biodiversiteit en 'lokaal' produceren om onnodig transport tegen te gaan waarmee de CO2 footprint gereduceerd kan worden zien we in Nederland een kentering. Waar voorheen vooral schaalvergroting belangrijk was om productiekosten te reduceren zie je nu ruimte voor een terugkeer naar diversiteit en kleinschaligheid.

Vanuit onze eigen waarneming zien we dat de grootschaligheid in de landbouw nog lang niet overal heeft toegeslagen. Je zou kunnen zeggen dat met name in het wesnte van Polen de schaalvergroting impact heeft gehad.

De vraag is of de landbouw in Polen een stap kan overslaan en direct vanuit de nog meer kleinschalige landbouw, eventueel met vernieuwing van productiemethoden, in een keer de slag naar 'lokaal en duurzaam' produceren kan maken. De afzet markt ligt met een aantal grote steden verspreid over het land vaak op een steenworp afstand.

Dat daarmee de omaatjes uit het straatbeeld verdwijnen die de verse melk van eigen koe of het zelf geplukte fruit op een stoeprand in de verkoop deden is dan misschien jammer omdat er dan minder pittoreske plaatjes te maken zijn. Maar uiteindelijk zit daar de oplossing in het bieden van een goede levensstandaard in de vorm van een goed pensioen.

Het zou mooi zijn als in Poolse winkels lokale Poolse producten komen te liggen vanuit een drive naar duurzaamheid. Niet vanuit een vorm van nationalisme zoals nu de boventoon voert.

Over OneWorld

OneWorld.nl is de grootste Nederlandse journalistieke website over duurzaamheid. Ze waren in Nederland een van de partijen die met regelmaat publiceerde over de houtkap in het Oerbos in Polen.

De foto bij dit bericht is van Bartlomiej Jurecki. Lees hier meer over deze van Gogh-achtige foto.

 

Reacties zijn gesloten.