BBC Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

BBC Podcasts over de Tweede Wereldoorlog

Bent u een liefhebber van podcasts en hebt u belangstelling voor de de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog? Dan is de podcast serie Witness History: World War 2 Collection van de de BBC vast iets voor u. In een rijk archief zitten er meerdere die (in)direct over Polen gaan. Een overzicht met onderaan, de playlist die wij maakten op Spotify met de hier vermeldde podcasts. De Podcasts duren iedere keer ongeveer 10 minuten.

Podcasts over de oorlog in Polen zelf

The Buildup to World War Two

Een Britse cameraman bezoekt Polen en de betwiste stad Danzig/Gdańsk in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Beluister de podcast op de site van de BBC.

The Krakow Ghetto

De dochter van een dokter die woont aan de rand van en werkt in het Ghetto van Kraków haalt herinneringen op. Het ghetto dat bekendheid kreeg van de film Schindlers List van Steven Spielberg.

Beluister de podcast op de site van de BBC.

A Polish Odyssey

Een in Nederland vaak onbekend verhaal: De Russische onderdrukking van Polen vanaf de bezetting in september 1939 totdat de Duitsers zich tegen Rusland keren en waarmee Polen en Rusland de meest onwaarschijnlijke bondgenoten worden.

In deze podcast volgen we de 14-jarige Danuta tijdens de verbanning van haar familie naar Siberië.

Beluister de podcast op de site van de BBC.

Ook op de site van de BBC een langere uitzending van ongeveer een half uur met de titel  'Still here: A Pollish Odyssey'.

The Katyn Massacre

De moord op Poolse officieren door de Russische geheime dienst, de NKVD. Een gebeurtenis die door de Duisters aan het licht werd gebracht met de ontdekking van de massagraven en die door Rusland lang ontkent is en een belangrijke rol heeft gespeeld in de moeizame verhouding tussen Polen en Rusland.

Een gebeurtenis die nog doorwerkt in het heden. Het was immers bij een bezoek aan deze plaats dan de toenmalige Poolse president Lech Kaczyński om het leven kwam, de tweelingbroer van de sterke man binnen de regeringspartij PiS, Jarosław Kaczyński .

Beluister de podcast op de site van de BBC.

Marooned in Stalin's Russia

Nadat Duitsland Rusland aanvalt komt Rusland in het kamp van de geallieerden. Daarmee moeten ze de in Rusland geinterneerde Polen vrijlaten. Veel van de mannen sluiten zich via deze route aan bij de westerse legers en vechter onder generaal Anders in Italië of helpen uiteindelijk mee Nederland te bevrijden. Een route die we beschreven in het verhaal van Jozef en Emilia en beer Wojtek.

Deze podcast verteld over de duizenden Polen die nadat ze in augustus 1941 door de Russen worden vrijgelaten hun weg moeten zoeken, vaak te voet en onder erbarmelijke omstandigheden, naar de echte vrijheid.

Te voet op weg naar Perzië (foto E 9024 (c) IWM)

Beluister de podcast op de site van de BBC.

The Warsaw Ghetto Uprising

Nog een veelal onbekend stukje geschiedenis, de opstand van de Joden in het getto van Warschau. Als de Duisters beginnen met de ontruiming van het getto om de bewoners af te voeren naar de vernietigingskampen, komen zo'n 330 van de laatste bewoners in opstand. Ze kiezen ervoor om strijdend ten onder te gaan.

Dit verhaal kreeg enige bekendheid door de film 'The Pianist' van Polanski.

Beluister de podcast op de site van de BBC.

In 1993 werd met koormuziek de opstand van 50 jaar daarvoor herdacht. Hiervan maakt de BBC een uitzending van ongeveer een uur.

The Warsaw Uprising

Voor lezers van onze site zeker bekend, de Opstand van Warschau. Als de Russische troepen voor de poorten van de stad staan komt het Poolse verzet in opstand. Dit aan de regering in Engeland gelieerde verzet kiest daarmee voor zelfbeschikking in het streven een bestuur te vestigen voordat de Russen de stad in nemen en hun marionetten regering installeren. Te vergeefs. De Russen maken pas op de plaats en de Duitsers maken de stad met de grond gelijk. De strijd duurt twee maanden en kost honderdduizenden, veelal burgers, het leven.

Vanuit de westerse geallieerde komt laat en beperkte steun in de vorm van droppingen van voorraden. In februari 2020 overleed een de laatste piloot van de 'Warsaw Air Bridge', Jim Auton. Zijn begrafenis (hij had geen familie) vond plaats onder grote publieke belangstelling.

"Warsaw was in flames," Mr Auton told the BBC in 2017. "When we opened the doors to drop the supplies all we could smell was smoke".

"It was a futile gesture really and very costly in allied lives. In three days we lost 90% of our force."

Beluister de podcast op de site van de BBC.

Scouts in the Warsaw Uprising

Onder de strijders van de Opstand van Warschau waren ook veel patvinders. Over hun betrokkenheid gaat deze podcast.

Beluister de podcast op de site van de BBC.

Podcast over de vernietigingskampen

The Auschwitz Cellist

Anita Lasker-Wallfisch overleeft Auschwitz door haar muziek.

Beluister de podcast.

Surviving Auschwitz

Het verhaal hoe Kitty Hart-Moxon twee jaar overleegt in Auschwitz.

Beluister de podcast.

The Frankfurt Auschwitz Trial

Twintig jaar na de oorlog vindt in Duitsland de eerste rechtzaak plaats tegen de plegers van misdaden in Ausschwitz. De herinneringen van een van de aanklagers en hun bezoek aan Auschwitz.

Beluister de podcast.

Escape from Sobibor Death Camp

In oktober 1943 komen de dwangarbeiders die voor de Duitsers werken in het vernietigingskamp Sobibor in opstand. In deze podcast de herinneringen van een van hen, Thomas Blatt.

Beluister de podcast.

Podcasts over relateerde gebeurtenissen

The Tehran Conference of World War Two

Dankzij de herinneringen van een van de vertalers krijgen we een inkijkje in de gang van zaken bij de conferentie van Teheran in november 1943. De eerste ontmoeting tussen Roosevelt, Stalin en Churchill. In deze ontmoeting wordt duidelijk dat de Britten een bijrol krijgen op het wereldtoneel en dat Stalin het diplomatieke spel slim weet te spelen in zijn voordeel.

Beluister de podcast.

The Great Escape

In maart 1944 wisten 73 krijgsgevangen soldaten te ontsnappen uit het kamp Stalag Luft. Met de verschuiving van de grenzen na de oorlog kwam dit terrein op Pools grondgebied. Bij het plaatsje Zagan (ruwweg halverwege de Duits grens en Wroclaw is een herinneringscentrum.

Uiteindelijk iwsten van de 73 ontsnapten 3 de vrijheid te bereiken: twee Noren en een Nederlander. Van de 70 gevangen genomen soldaten werden er 50 geëxecuteerd. Lees meer over het kamp en de ontsnapping op Wikipedia en beluister de podcast met een van de Britse overlevenden.

The Arnhem Parachutist Drop

Een nederlandse ooggetuige van de Slag om Arnhem waarbij de Pools para's meevochten. Hun rol komt niet aanbod. Lees daarvoor ons dossier.

Beluister de podcast.

Sara Ginaite Lithuanian Jewish Partisan

Het verhaal van een Joodse uit Litouwen die zich daar aansluit bij de partizanen om de strijd op te nemen tegen de Duitsers. Hoewel dit verhaal niet uit Polen komt, zijn vergelijkbare verhalen ook in Polen te vinden waar ook groepen partizanen zich schuilhielden in bossen en van daaruit streden tegen de Duitse bezetter maar bovenal probeerde te overleven.  Na de oorlog proberen diversen van hen de strijd op vergelijkbare wijze door te zetten maar nu tegen de Russische bezetter. Lees daarover in de 'Verdoemde soldaten'.

Beluister de podcast.

Foto via site BBC

De playlist

Reacties zijn gesloten.