fbpx

Bestemming onbekend: In de voetsporen van Sally Kimel

Bestemming onbekend: In de voetsporen van Sally Kimel

Bestemming onbekend is een expositie in het in 2018 geopende onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande in Drenthe.

Poolse migrant in Amsterdam

Het verhaal gaat over Sally Kimel die eerst vanuit Polen met zijn moeder naar Amsterdam komt. Van Oost naar West; het thema van de Maand van de Geschiedenis.

De Amsterdamse Sally Kimel is twaalf jaar als de Tweede Wereldoorlog begint. Samen met zijn moeder woont hij bij zijn oom en tante, die twee zonen hebben. De oudste zoon, Ab, is bijna even oud als Sally. De jongens groeien op als broers en vrienden.

In het begin van de oorlog valt er wel te leven met de regels van de bezetter. De bepalingen worden echter steeds strenger voor joodse mensen. Sally’s moeder wordt in 1942 tijdens een razzia op straat opgepakt en naar Kamp Westerbork gebracht. Sally krijgt de oproep om zich te melden voor familiehereniging.

Tijd om onder te duiken. Sally wordt een niet bestaande persoon, die geen rechten meer heeft. Vanuit Amsterdam komt hij in het oosten van het land terecht; de overgang is enorm. Kom kijken en lezen hoe het Sally is vergaan. Hoe was de overgang vanuit het westen naar het oosten van het land?

De tentoonstelling volgt Sally tot het einde van de oorlog. Een voorproefje van Sally's verhaal is te vinden op de website van de Duikelaar. Luister naar de Podcast over Sally.

Praktische info

Te zien gedurende de hele maand oktober op donderdag t/m zaterdag: 10.00-16.00 uur, en op zon- en feestdagen: 13.00-16.00 uur
Locatie: Onderduikersmuseum De Duikelaar, Julianalaan 3, Nieuwlande
Entree: € 4,- pp, kinderen t/m 12 jaar gratis

Maand van de Geschiedenis

Deze tentoonstelling maakt deel uit van de Maand van de Geschiedenis. Wij organiseren ook een viertal lezingen: Drie keer met Pieter van Os die genomineerd is voor de Libris Geschiedenisprijs die aan het eind van deze maand wordt uitgereikt. In de vierde (online) lezing staan we stil bij de bijdrage van de Poolse militairen aan de bevrijding van Nederland.

bronverantwoording: De tekst is een bewerking van de tekst van het museum. De foto, met Sally en zijn familie, komt via de website van het museum.

Reacties zijn gesloten.