fbpx

De muur was goed voor…

In de NRC van dit weekend een speciale bijlage naar aanleiding van de val van de Muur 25 jaar geleden.

Goede oneliners

Op de titelpagina een mooie uitspraak: "Een kwart eeuw later worstelt Europa nog steeds met de val van de muur. West-Europa is nog niet gewend dat het Oosten meepraat. Voor Rusland is 1989 een onverwerkt trauma."

Ook in het canvas programma 'Het Ijzeren Gordijn' was laatst een mooie uitspraak op te tekenen: "Misschien zijn het gewone landen geworden." constateerden de makers van het programma bij hun bezoek aan Gdansk over de houding van mensen in Polen en de Baltische staten ten aanzien van de democratie en de economische ontwikkelingen.

Tips van de NRC redactie

Onder het credo 'De Muur was goed voor de kunsten' heeft de redactie van NRC tips verzameld over films en literatuur uit het communistische tijdperk waar wij vervolgens natuurlijk de Poolse tips uitlichten.

Film: Man van Marmer

Als filmtip geeft NRC de 'Man van Marmer'. Deze film van regisseur Andrzej Wajda gaat over een modelarbeider, de metselaar Mateusz Birkut.

Op de pagina van NRC is een verkeerde film van YouTube ingesloten. In het onderstaande frame de juiste film, bovendien voorzien van Engelse ondertitels.

Film: Jonge Ramses

Een andere tip is de, volgens NRC, Poolse tegenhanger van Hollywood-kraker Cleopatra, maar dan met meer psychologische diepgang, over een jonge Ramses die tevergeefs de oppermacht van de hogepriesters probeert te breken. Deze film is in 1966 uitgebracht door Studio Filmowe KADR. Polen die die Egyptenaren spelen, mooie decors en deels gefilmd in Oezbekistan, toen onderdeel van de grote oosterbuur de Sovjet Unie. De film staat in zijn geheel op YouTube op het kanaal van Studio Filmowe KADR.

Boek: Autorijles in een Polski Fiat

De kafttekst: "Een jongeman krijgt zijn eerste les in een kleine Fiat 126. Hij vraagt zich af of hij ooit zijn rijbewijs zal halen. Maar gelukkig is daar de jonge, aantrekkelijke instructrice juffrouw Ciwle. Om zijn zenuwen de baas te worden begint de jongeman te vertellen over de legendarische automobielen in het leven van zijn voorouders: de Citroën waarin zijn oma les kreeg, de Bugatti van een vriend van zijn opa, en niet te vergeten de Mercedes 170 van zijn grootouders en later zijn vader. Een groter contrast met de tijd waarin de jongeman zelf in een Fiat 126 rijdt, is niet denkbaar."
In het zwaar autobiografische, grappige Mercedes-Benz geschreven voor Paweł Huelle (Gdańsk 1957), neemtHuelle autorijles in een piepkleine, rammelende Polski Fiat met als bijnaam 'Maluch'/ 'kleintje'. Daarmee is er niet alleen een contrast in de tijd maar ook in de auto waar Huelle in rijdt.
Het boek is vertaald naar het Nederlands en bijvoorbeeld verkrijgbaar via bol.com.

Muziek: Swingen onder het communisme

Om ons kennis te laten maken met de swingende muziek uit vooral de jaren 70 wijst NRC ons op de CD serie 'Polish Funk'.

Op de CD's onder andere zoals NRC ze beschrijft: "...de Czerwone Gitary (De Rode Gitaren), ook wel bekend als de Poolse Beatles, op de meer progressieve rock van Skaldowie, de jazz-funk van het zangensemble Novi Singers of de latin grooves van Bemibek. ...  ...een mooie serie verzamelalbums met parels uit deze vaak onbekende popwereld."

De serie is te verkrijgen via bijvoorbeeld amazon.de.

Reacties zijn gesloten.