De Vliegende koe: een lezing over een bijzondere Poolse tankcommandant Wiatrowski

Luitenant Tadeusz Wiatrowski is in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog  tankcommandant in het 2e pantser regiment van de 1e Poolse pantserdivisie.

Hij beleeft de strijd tegen de Duitsers in september 1939. Na te zijn uitgeweken naar Hongarije komt hij via omzwervingen in Frankrijk en vervolgens in Schotland terecht. Veel van zijn belevenissen in die periode zijn  niet gedocumenteerd, maar dat wordt anders als Tadeusz in Augustus 1944 met zijn divisie in Normandië aan land komt.

Fotograaf Wiatrowski

Hij heeft een fototoestel en zal vanaf dat moment vastleggen waar zijn regiment bij betrokken is. Veelal maakt hij foto’s vanuit de koepel van zijn tank, maar ook op momenten waarop de strijd even luwt fotografeert hij het frontleven, zoals dat zich rondom hem heen afspeelt.

Na de hevige gevechten in Normandië, een snelle opmars door België en het passeren van de Nederlandse grens, is Tadeusz op 29 oktober 1944 in Breda. In de maanden daarna blijft de 1e Poolse Pantserdivisie in Brabant. Tadeusz is in maart 1945 ingekwartierd in het huis van een goudsmid in Vught, een bijzondere periode, zowel voor hem als voor een gezinslid. 

Wiatrowski en zijn vliegende koe

Als de Polen begin april weer ten strijde trekken, doet Tadeusz dat in een tank, die overal opzien baart…  

Spreker Jos Korsten neemt je mee op een boeiende reis terug in de tijd en laat je kennis maken met deze dappere Poolse eenheid.

Entree: € 5,- tickets te verkrijgen via:  https://bit.ly/VliegendeKoe of scan onderstaande QR-code

Datum: donderdag 18 januari 2024
Start lezing: 19:30
Deuren Memorial open: 19:00
Locatie: Ettensebaan 17 A, Breda

Reacties zijn gesloten.