fbpx

Maczek Memorial Breda opent op 3 juni haar deuren

Maczek Memorial Breda opent op 3 juni haar deuren

Na jaren van voorbereiding en wat vertraagd door de coronacrisis opent morgen 3 juni het nagelnieuwe Maczek Memorial zijn deuren.

Het Maczek Memorial Breda herdenkt de bijdrage van de 1e Poolse pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek aan de bevrijding van Breda aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van. Beelden van deze bevrijding sieren de buitenmuur van het Memorial. Het strak vormgegeven gebouw ligt aan het Poolse ereveld aan de Ettensebaan. Het ereveld waar ook generaal Maczek bijgezet werd na zijn overlijden in 1994.

Bezoekers kijken en luisteren door middel van een multimedia-wand en luisterpalen naar de persoonlijke verhalen van Poolse soldaten. Museumstukken zoals persoonlijke attributen en oorlogsmaterialen maken deze verhalen tastbaar. Met deze mix is het Memorial voor een brede doelgroep zeer het bezoeken waard. 

Plan uw bezoek!

Het Maczek Memorial Breda is geopend op woensdag, zaterdag en zondag. Kijk op de website voor openingstijden. Vanwege de regels om het coronavirus tegen te gaan, is het noodzakelijk voorafgaand aan het bezoek te reserveren.

Informatie- en Documentatiecentrum

De opening van het Informatie- en Documentatiecentrum staat voor later die jaar gepland. Hier kunnen geïnteresseerden in een database gedetailleerde informatie vinden over dit speciale stukje uit de Bredase geschiedenis.

Poolse familienamen

Wat deze bevrijdingsverhalen zo bijzonder maakt is dat ongeveer 300 bevrijders na de oorlog Breda trouw bleven. Ze bouwden er een nieuw bestaan op. Zij vonden er een geliefde, trouwden, kregen kinderen.

Veel Bredanaars hebben een van oorsprong Poolse familienaam. Het waarom daarvan is bij relatief weinig mensen bekend. Het Memorial vertelt dit goed bewaarde geheim en schetst er ook een brede context bij.

Hierdoor is de bezoeker in staat deze gebeurtenissen in een breder perspectief te plaatsen en dit indrukwekkende verleden met het heden te verbinden. 

Wijkblad Princehage bezocht de memorial en schreef er deze reportage over.

Foto's via Maczek Memorial

Reacties zijn gesloten.