Onbekende soldaat krijgt een naam: Korporaal Edward Trochim

Onbekende soldaat krijgt een naam: Korporaal Edward Trochim

Een van de Onbekende soldaten op de 'Airbornebegraafplaats' in Oosterbeek heeft zijn naam gekregen: Het is Korporaal Edward Trochim. Dit heeft de Poolse ambassade in Nederland bekend gemaakt via hun website.

Korporaal Edward Trochim was een manschappen van de Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade die in september 1944 meevochten in operatie Market Garden (lees ons dossier). Hij sneuvelde bij de landing op 19 september.

Edward Trochim werd geboren op 22 december 1922 in het dorp Kamionka, in het huidige noordoosten van Polen tegen de grens met Wit-Rusland. Na het voltooien van 7 jaar lagere school in Sokółka, emigreerde hij in 1937 met zijn vader en jongere broer naar Frankrijk. In januari 1940 sloot hij zich in Frankrijk aan bij het Poolse leger. Dat werd daar opnieuw opgebouwd nadat Polen in het najaar van 1939 door Duitsland en Rusland onder de voet was gelopen.

Trochim werd ingedeeld bij het 7de Infanterie Regiment van de 3de Infanterie Divisie. Na de overgave van Frankrijk keerde hij terug naar zijn Franse huis. Op weg naar de Poolse strijdkrachten in Groot-Brittannië, werd hij bij het oversteken van de Spaanse grens gearresteerd door de Vichy-politie. Hij werd opgesloten in een concentratiekamp in de Franse Westelijke Sahara. In 1942 werd hij daar door de Amerikanen vrijgelaten. Hij meldde zich bij de inmiddels in Schotland opgerichte Eerste Poolse Onafhankelijke Parachutisten Brigade. Na zijn training ontving hij badge nr. 4188. Daar werd hij ingedeeld bij de antitankafdeling, bewapend met de 6-ponder kanonnen. Deze afdeling werd tijdens operatie Market Garden met zweefvliegtuigen overgevlogen op 19 september. Het zweefvliegtuig bevatten het antitankgeschut, een jeep als trekker en twee para's.

Neergeschoten tijdens felle gevechten

Op 19 september 1944 landde korporaal Edward Trochim met Aleksander Uzłowski in zweefvliegtuig nr. 134 op LZ "L" landingszone nabij de Johannahoeve. Deze landing vond plaats te midden van hevige gevechten. De 156ste Bataljon Parachutisten was zich aan het terugtrekken gedekt door het 7de bataljon 'The King's Own Scottish Borderers'. Deze laatste moesten de landingsterreinen in handen houden voor de landing van de Poolse gliders. De Poolse correspondent Swiecicki, die eerder landde met de Britse troepen, was ooggetuige. Hij beschrijft hoe de hel losbarstte waarin de zweefvliegtuigen moesten landen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Horsa Glider tijdens de landing op LZ-L. Wat de foto niet laat zien is de felle strijd die zich op dat moment afspeelt rond de landingsterreinen.

De Britse zweefvliegpiloten en de Poolse bemanning van het 6-ponder antitankkanon werden onmiddellijk omsingeld door de Duitsers. De piloten en de Polen worden neergeschoten. De zwaargewonde Uzłowski en een van de zweefvliegpiloten wisten te overleven.

Steen met naam dankzij onderzoek

Korporaal Edward Trochim werd begraven in een veldgraf bij zijn zweefvliegtuig als een onbekende soldaat van het Poolse leger. In mei 1946 werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar de Britse oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek. Daar werd Trochim bijgezet in een niet nader genoemd graf. Dankzij onderzoek van amateurhistoricus en 're-enacter'/parachutist Mateusz Mróz is nu duidelijk geworden welk graf het betreft. Daardoor kon de steen met 'A SOLDIER OF THE WAR 1939-1945' vervangen worden door een steen met zijn naam:

KPL.
E. TROCHIM
SPAD.DYON.A.PPANC.
19TH SEPTEMBER 1944 AGE 21
POLISH FORCES

De vernieuwde steen met de naam van Edward Trochim in Oosterbeek

De regionale krant De Gelderlander heeft het verhaal ook opgepikt. Onderstaande foto's (van het Gelders Archief) tonen wrakstukken van een glider, met Jeep, op de Johannahoeve. De luchtfoto is gemaakt in oktober 1944. Daarop zijn nog diverse Gliders te herkennen. Mroz vermoedt dat een van de gliders in het noordelijkste gedeelte van de landingszone, de glider van Trochim is. Dit omdat het graf van de piloot daar vlakbij is gevonden langs de Amsterdamse weg.

In onderstaande collectie hebben we ook nog een foto uit januari 1945 opgenomen. Opvallend daaraan is dat midden op de besneeuwde velden structuren te herkennen zijn die lijken op loopgraven. Omdat die niet zichtbaar zijn op de foto uit oktober, geeft dit aan dat de Duitsers in de tussentijd nog actief zijn geweest op deze tereinen.

Poolse oorlogsgraven

Het graf van Edward Trochim is een van de 79 Poolse graven in Oosterbeek. We zijn bezig om dit soort verhalen samen te brengen op een aparte website. Meer weten of wil je een (inhoudelijke) bijdragen leveren? Lees dan hier verder.

Eerdere verhalen over gesneuvelde bevrijders zijn bijvoorbeeld:

Foto Trochim en Horsa Glider via website Pools ministerie. Deze site vermeldt overigens dat de foto van de Glider door Duitsers is gemaakt. De richting van waaruit de foto is genomen, maakt duidelijk dat de foto is gemaakt vanaf Britse zijde en, afgaande op andere bronnen, door kapitein Jasper Booty.
Onderstaande foto van Mróz via zijn Facebookpagina.
Mróz aan boord van een Dakota, klaar voor een parachutesprong

Reacties zijn gesloten.