fbpx

Podcast over de geschiedenis van Polen

De geschiedenis van Polen als podcast

Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van Polen zit al gauw met een kilo papier op schoot, bijvoorbeeld van Zamoyski. Misschien dat een paperback van Norman Davies minder weegt maar dan nog hebben we het over honderden pagina´s met kleine letters dicht bedrukte dunne velletjes om door te lezen. Natuurlijk is er de e-reader of kindle maar dat bladert weer minder makkelijk terug als je nog iets wil nalezen. De animatie van 10 minuten als alternatief is wel weer heel 'hoog over'. Entrée: De podcast van Trevor Gilbert.

The history of Poland podcast

Wij maakten kennis met deze podcast van Trevor Gilbert via Spotify maar volgens zijn website is deze ook verkrijgbaar via Apple en Goolge Podcast.

De Amerikaan Trevor Gilbert heeft duidelijk een passie voor de Poolse geschiedenis .In zijn eerste podcast motiveert hij waarom volgens hem het van belang is de geschiedenis van Polen te kennen. Het is vanaf het begin een belangrijke staat geweest in het hart van het Europese continent, ook in de tijden dat het land niet op de kaart stond.

Toegankelijk

Uiteraard zijn de podcasts in het Engels maar wel zeer toegankelijk. Het is zeker geen academisch Engels waar u doorheen moet worstelen. Sterker nog, de podcasts zijn in zekere zin zelfs wat informeel met zijstapjes en leuk bedoelde opmerkingen tussen door. Bij de verklaring waarom tussen het verschijnen van twee podcasts een wat langere tijd zat dan gebruikelijk volgt een 'hoeraatje' voor zijn verhuizing en een tweede 'hoeraatje' voor zijn trouwerij. U krijgt zo een beetje het idee. En hoewel dit natuurlijk een kwestie van smaak is, zorgen dit soort intermezzo's van tijd tot tijd voor een glimlach tijdens het beluisteren. Daarmee zijn de podcast van ruwweg 15 tot 20 minuten per keer makkelijk te beluisteren. Ze zijn danook tijdens een trein- en metroreis, weten we uit persoonlijke ervaring, goed te volgen.

Inhoudelijk

Genoeg over de stijl. Hoe is de inhoud? Trevor Gilbert baseert zijn verhalen op wetenschappelijke stukken en historische bronnen. Zo zijn de podcasts vergeven van quotes van de chroniqueurs uit de periode zoals bijvoorbeeld Gallus Anonymus. Hij geeft daarbij duidelijk aan hoe we ze moeten interpreteren in het licht van de politiek en propaganda van die tijd. Waar leemtes zijn in de geschiedschrijving neemt Trevor hier en daar wat literaire vrijheid maar dit geeft hij dan ook duidelijk aan.

Trevor bakent iedere podcast duidelijk af qua periode of onderwerp. Waar nodig permitteert hij zich een inhoudelijk relevante uitstap. Zo besteedt hij aandacht aan het Heilige Roomse Rijk zodat u als  luisteraar goed begrijpt hoe het verband is van staten dat hier onderdeel vanuit maakt of zich eraan lieert. Andersom perkt hij ook in. Als het bijvoorbeeld gaat over de staten en steden ten oosten van Polen geeft hij duidelijk aan dat hij alleen die heersers en steden behandelt die voor het verhaal relevant zijn.

Aan het einde van iedere podcast geeft hij een korte vooruitblik op de volgende (en vraagt hij om zijn initiatief te steunen). Aan het begin van iedere podcast pakt hij even terug op de vorige. Daarmee verbindt hij de podcasts aan elkaar maar zijn ze ook wel op zichzelf staand te beluisteren.

De eerste honderd jaar

U ziet uit de gebruikte voorbeelden dat wij qua beluisteren van de podcasts nog in de begin jaren zitten van de Poolse natie. Ter beeldvorming, de eerste tien episodes gaan over de eerste honderd jaar. Van het vormen van de natie onder Mieszko I met Gniezno als hoofdstad via het uiteenvallen tot het weer samenvoegen onder Casimir I die koos voor Kraków als hoofdstad.

Op dit moment (februari 2019) zijn er inmiddels 27 podcasts verschenen waar de laatste vijf delen gaan over Pommeren in het noorden van Polen. Daarnaast is er nog een aparte podcast gemaakt over Heilige Roomse Rijk. Vermoedelijk kreeg hij zo veel vragen daarover, zoals hij in van zijn eerste podcasts aangeeft, dat een aparte podcast op zijn plaats was.

Een aanrader?

We zijn benieuwd hoe lang hij doorgaat en of hij het volhoudt tot de recente Poolse geschiedenis maar voor iedereen die via een podcast kennis wil maken met de vroege Poolse geschiedenis vinden wij dit een aanrader. Veel luisterplezier of dit nu thuis is of onderweg. Er is genoeg voor een rit naar Polen vanuit Nederland of België.

Trevor is ook actief op Instagram. Hieronder zijn podcasts op Spotify.

Afbeelding via pexels.

 

 

Reacties zijn gesloten.