Poolse Oud-strijdsters bedanken Breda

Poolse Oud-strijdsters bedanken Breda

Op 12 april 1945 werd door de 1e Poolse Pantserdivisie, in 1944 onder andere Breda bevrijdde, Kamp Oberlangen in Duitsland bevrijd. Tot grote verrassing van de mannen van generaal Maczek bleek dat in het kamp ruim 1700 Poolse krijgsgevangenen zaten en nog wel vrouwen die aan de Opstand van Warschau hadden meegedaan.

 

Aan het einde van de opstand beloofde de Duitsers om de opstandelingen volgens Conventie van Geneve te behandelen. De vrouwen werden dan ook als krijgsgevangenen naar kamp Oberlangen gebracht.

HU 31075

Opstandelingen in 1944

Bevrijd door landgenoten

De vrouwen zaten in het kamp en hoorden dat er bevrijders aankwamen: Amerikanen, Canadezen of Engelsen. Vol enthousiasme hadden ze Engels talige liedjes ingestudeerd.

Toen kwamen de bevrijders, met grof geweld reden ze dwars door een hek heen met een pantservoertuig. De vrouwen begonnen Engelse liedjes te zingen ter verwelkoming en Engels te spreken tegen de militairen, totdat er eentje op zijn schouderembleem wees en zei: “Polski”. Polen bevrijden Polen….

De officiële plechtigheid waarbij de bevrijde Poolse krijgsgevangen begroet werden door hun Poolse bevrijders. Links overste Koszutski en rechts luitenant Jaga Mileswska.

De officiële plechtigheid waarbij de bevrijde Poolse krijgsgevangen begroet werden door hun Poolse bevrijders. Links overste Koszutski en rechts luitenant Jaga Mileswska.

Oud-strijdsters in Nederland

Afgelopen weekend brachten acht oud strijdsters een bezoek aan Nederland en België. Op vrijdag werden ze ontvangen op de ambassade van de republiek Polen door de ambassadeur dr. Jan Borkowski. Daarna ging men naar Breda toe, waar ze op het stadhuis te gast waren van burgemeester Depla van Breda, die, ook namens de bewoners van Breda, zijn respect toonde voor de “heldinnen van Warschau”.

03 (1)

Burgemeester Depla met een van de oud strijdsters

Concert

Op zaterdag was er in de Sacramentskerk, in samenwerking met het Generaal Maczek Museum, een concert georganiseerd: “Een buiging voor de geschiedenis”.

Zondags namen de dames deel aan een Poolse Heilige Mis in de Laurentiuskerk, die gecelebreerd werd de bisschop van Breda, Jan Liesen met assistentie van pastoor Slawomir Klim. Na afloop werd er op het Ereveld in het Ginneken bloemen gelegd.

Hierna vertrok men naar het Ereveld aan de Ettensebaan waar men een krans legde bij het graf van generaal Maczek.

In een toespraak werd de waardering uitgesproken voor het onderhoud van graven. Ook werd de bevolking van Breda bedankt voor het warme ontvangst, georganiseerd door Serce Polski (’t Hart van Polen).

Daarna ging men naar Tilburg toe om als eregasten aanwezig te zijn bij het festival Poolse filmlente.

34

Impressie van het concert

TV en foto's

Van de bijeenkomst zijn TV opnamen gemaakt die op 4 of 5 mei te zien zijn bij Een Vandaag.

Hieronder nog enkele foto´s van de bijeenkomsten met daarop enkele van de oud strijdsters:

90 23 49

Op bovenstaande foto is bij een van de oud strijdsters een rood witte armband te zien. Deze armbanden waren om de Poolse strijders te herkennen omdat deze vaak in burgerkleren of zelfs buitgemaakt Duitse uniformen. Hieronder nog een close up. Het logo staat voor PW, Polska Walczy, Polen Strijd.

02 (1)

66 77

Tekste en foto's: Wim Vermeeren.

Reacties zijn gesloten.