fbpx

Wat deed de Poolse prins Władysław IV Waza bij Breda?

Wat deed de Poolse prins Władysław IV Waza bij Breda?

Op 22 januari wordt in Den Bosch een college gegeven in de reeks erfgoedcolleges van het Erfgoed Brabant College. Deze keer vertelt Paul Hulsenboom (promovendus Nederlandse Taal en Cultuur, Radboud Universiteit Nijmegen) vertelt het bijzondere verhaal van de Poolse prins Władysław IV Waza. Op zijn reist door West Europa bezoekt hij ook het Beleg van Breda in 1624. In het college kijkt Paul naar de mythevorming die mettertijd in Polen ontstond rondom het bezoek van de toekomstige koning aan het Brabantse strijdtoneel.

Władysław (geboren in 1595) was de oudste zoon van de Poolse koning Zygmunt III en van aartshertogin Anna van Oostenrijk. In 1632 volgde hij zijn vader op als koning van Polen.

Rond zijn dertigste maakt de toekomstige koning een rondreis door West-Europa. Tijdens zijn verblijf in de Spaanse Nederlanden poseerde de prins voor een portret door Peter Rubens (zie bij dit bericht, afbeelding via Wikipedia Commons) en ook bezocht hij Breda.

Wat hij daar deed hoort u tijdens het college.

Paul Hulsenboom

Paul is promovendus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds november 2016 werkt Paul Hulsenboom onder begeleiding van prof. dr. Johan Oosterman en dr. Lotte Jensen aan een proefschrift over de ontwikkeling van het Polenbeeld in Nederland en het Nederlandbeeld in Polen, van 1618 tot 1864, en de Nederlandse en Poolse identiteit zoals die daarin tot uiting komt.

Een soort van 'Polen in Beeld' avant la lettre(-;

Paul maakt daarbij gebruik van Nederlandse, Poolse en Latijnse bronnen: van reisverslagen tot pamfletten en van gedichten tot romans. Ook vertalingen van teksten over Nederland of Polen behoren tot het onderzoekscorpus.

In zijn vrije tijd is Paul Hulsenboom actief als vertaler Pools-Nederlands. Hij was een van de vertalers van de Brieven van Bruno Schulz en winnaar van de Pools-Nederlands vertaalwedstrijd 2015/2016 met een vertaling van Joanna Bator.

Het college

Vanaf 14:00 begint de inloop en om 14:30 start het college. Inschrijven via de pagina van Erfgoed Brabant Academie. De site meldt dat dit mogelijk was tot 15 januari maar het inschrijfformulier is nog beschikbaar.

.

Reacties zijn gesloten.